Samisk artist blir historisk

Niilas blir historisk som første artist til å ha lydopptak fra en annen planet.

Spellemann-nominerte Niilas (Peder Niilas Tårnesvik) får navnet sitt skrevet i historiebøkene som den første artisten til å komponere en låt basert på lyder spilt inn fra overflaten av en fremmed planet.

I låten ”Perseverance”, oppkalt etter NASAs Mars rover som landet på overflaten av planeten sist torsdag, bruker Niilas et audioklipp delt for første gang av NASA mandag ettermiddag. Klippet skal være det første lydklippet vi har fra overflaten av en annen planet.

Lyden, som er to vindpust fra Mars, skinner som en rød tråd gjennom låten sammen mer perkusjonen. Jeg la til en basslinje og melodier som er basert på ekte instrumenter men spilt og arrangert digitalt. Jeg ønsket å skape en familiær følelse på en fremmed/alien måte. Jeg har også vocodet lyden til melodien, som gir en rar og interplanetær følelse, sier artisten til 777 Music.

Niilas sier sangen er en tolkning av en koselig alene-hjemme track for fremtidens Mars-kolonier.

Jeg ville lage en låt som noens bestemor kunne nynnet på kjøkkenet, følelsen av noe hyggelig man husker fra barndommen. Jeg ønsket å referere til den nostalgiske følelsen fra en situasjon som ikke finnes enda: nostalgi over minner fra Jorden når man bor på Mars.