Utrop forsinket etter løsepengerangrep på Amedia

Neste Utrop blir en uke forsinket grunnet dataangrepet på Amedia.
Løsepengerangrepet utført sist uke mot Amedia får konsekvenser for Utrops neste utgivelse.
2Shares

Natt til tirsdag 28. desember ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift, skriver selskapet i en pressemelding.

– Produksjonen av nettavis går som normalt, men ingen papiraviser blir publisert onsdag. Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt, skriver de i pressemeldingen.

Utrop blir forsinket

Amedia Trykk eies av Amedia og de er også rammet. Utrop trykkes hos Ameida Trykk og er også en av avisene som er rammet.
Grunnet datainnbruddet, og konsekvensene dette medfører trykkeriarbeidet, blir Utrops neste utgave en uke forsinket.
Sjefredaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan, forteller det er første gang dette hender.
– Utrop går inn i det 18. året med utgivelse av avisen. Og det er første gang siden utgivelsen at avisen gis ut med forsinkelse. Det er lite vi kan gjøre, og ber våre lesere følge med på våre nettsider www.utrop.no.

Kjenner ikke inntrengerne

Ifølge konserndirektør for teknologi i Amedia, Pål Nedregotten, sier til VG de ikke vet hvem som står bak dataangrepet.

– Det er for tidlig å si noe om flere dager med papiravis utgår, men vi tror ikke det. Vi har et sikkerhetsnivå som er ganske høyt, men vi skal ha en fullstendig og grundig gjennomgang i kjølvannet av denne hendelsen. Er man på nett så må man leve med denne risikoen, sier Nedregotten.

Konsernets svar på dette er å politianmelde dataangrepet, og både Kripos og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) er koblet på saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse om dataangrepet mot Amedia. Oslo politidistrikt vil etterforske denne saken, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til Ringsaker Blad.

Kripos opplyser til VG at Europol er koblet på saken.