39 millioner i støtte til samiske aviser

Flere samiske aviser får flere millioner i støtte.
Medietilsynet har fordelt 39 millioner kroner i støtte til aviser som har den samiske befolkningen i Norge som hovedmålgruppe.

Medietilsynet har fordelt 39 millioner kroner i støtte til aviser som har den samiske befolkningen i Norge som hovedmålgruppe.

De fire avisene Ávvir, Ságat, Snåsningen og NordSalten Avis får støtte i 2022.

– Støtten bidrar til å gjøre de samiske skriftspråkene mer synlige. Disse avisene spiller en viktig rolle for den samiske språkutviklingen, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør i juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Dagsavisen Ávvir får 20,3 millioner kroner og dagsavisen Ságat får 17,2 millioner kroner i produksjonsstøtte. Ávvir utkommer på nordsamisk, mens Ságat i hovedsak skriver på bokmål.

Avisene har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe, noe som er et vilkår for å få produksjonsstøtte.

– Det er en etablert politikk og forvaltningspraksis at aviser kan regnes som samiske og få tilskudd etter ordningen selv om de skriver på norsk. Dette er blant annet grunngitt med at store deler av den samiske befolkningen ikke kan lese samisk, sier Sekkelsten.

I tillegg får Snåsningen nesten 700.000 kroner for innstikk på sørsamisk, mens NordSalten Avis får 870.000 for innstikk på lulesamisk.

Ifølge Språkrådet snakker mellom 10.000 og 20.000 personer i Norge nordsamisk. Andre anslag er opp mot 30.000. Antallet lulesamisktalende er anslått til rundt 500. Sørsamisk snakkes av noen hundre personer til sammen i Norge og Sverige.

Sist gang spørsmål om etnisitet og språk var med i den norske folketellingen, var i 1970. Den gang svarte i alt 10.535 personer at de hadde samisk som førstespråk, ifølge Statistisk
sentralbyrå.

(©NTB)