Shabana Rehman hylles for å bane vei og kjempe for frihet


Foto: Skjermdump/NRK
– Hun sto alltid opp for ytringsfrihet og likestilling, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i sin tale ved Shabana Rehmans kiste tirsdag.
0Shares

– Hun sto alltid opp for ytringsfrihet og likestilling, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i sin tale ved Shabana Rehmans kiste tirsdag.

Svært mange er kommet til Oslo rådhus for å ta et siste farvel med Shabana Rehman.

– Norge må i dag ta farvel med en stemme vi egentlig ikke har råd til å miste, begynte stortingspresidenten sin tale.

Gharahkhani minnet Rehman som uredd og banebrytende i kampene hun tok og midlene hun brukte.

– Hun sto alltid opp for ytringsfrihet og likestilling.

– Det er få som har forandret så mye, vært så modig og etterlatt seg så mye debatt og latter som Shabana Rehman, sa stortingspresidenten.

Den prisbelønte samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren gikk bort 29. desember etter knapt ett år med kamp mot kreft. Regjeringen besluttet i forrige uke å hedre henne med gravferd på statens bekostning.

Tid for å minnes

Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund (HEF) leder seremonien.

– Nå er det tid for å minnes, sa Lomsdalen etter å ha ønsket alle velkommen.

– Shabana etterlater seg dype spor. Hun brøt med tabuer og banet vei. Hun har vært en uvurderlig forkjemper for alle menneskers frihet til å tro eller ikke tro. For alle menneskers rett til å være seg selv, sier Lomsdalen.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal også tale ved Rehmans kiste. Det blir også kunstneriske innslag.

Venn og kollega Zahid Ali blir den første av fem nære og bekjente av Shabana Rehman som sier minneord i gravferden. I tillegg til at han gikk på barneskolen med Rehman, var de kolleger.

Holder minneord

Da dørene til Oslo rådhus åpnet klokka 10.30 tirsdag, begynte folk sakte å strømme på. Rundt 800 av totalt 1.000 plasser er tilgjengelige for allmennheten. Til toner fra flygelet med Kristian Hernes fant de sine plasser.

– Ingen har kjempet for frihet på samme måte som Shabana Rehman, sa Venstres Abid Raja til Nettavisen på vei inn til seremonien.

– Jeg kommer til å huske henne som en dame med livsglede og utrolig mot. En engasjerende person, sa Høyre-leder Erna Solberg.

Fra klokka 11.30 ankom representanter for det offisielle Norge. Blant gjestene er kronprins Haakon, to statsråder og stortingspresident Masud Gharahkhani.

Venner og kolleger

Det siste året av hennes liv skrev Rehman åpent om kreftbehandlingen i Nettavisen. Tirsdag er avisens redaktør Erik Stephansen på talerlisten i gravferden, før Sarah Gaulin sier sine minneord. Gaulin leder LIM (Likestilling, integrering, mangfold), som er en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet.

Også tidligere generalløytnant Robert Mood skal tale i rådhuset. Han og Rehman fant tonen da de begge deltok under Filosofifestivalen i Kragerø i 2018.

Deretter skal Subjekt-redaktør Danby Choi si sine minneord, før HEF-styreleder Lomsdalen er siste taler ut.

(©NTB)