Filmkritikerprisen til norsk-pakistansk regissør

Iram Haq er nominert til debutantpris.
Foto: NRK
Årets utgave av Filmkritikerprisen for fjorårets beste norske langfilm går til Iram Haqs Hva vil folk si.

Styreleder i Norsk filmkritikerlag. Mode Steinkjer, overrakte i dag prisvinneren en polymer-etsing av Terje Risberg med tittelen «Øy», skriver Norsk filmkritikerlag i en pressemelding.

Filmkritikerprisen ble først delt ut for 68 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer..

I filmen tar Iram Haq opp vanskelige problemstillinger rundt skam og æreskultur, noe som begrunnelsen for hovedprisen viser til: 

– Årets vinner av Filmkritikerprisen har laget en film som er like brutal som den er poetisk og samfunnsengasjert. Den er engasjert på vegne av et tema som ofte er offer for unyanserte påstander og sterke, steile meninger; dette er et drama som utdyper en mangslungen konflikt og presenterer oss for en kompleks problemstilling samtidig som hovedpersonens hjerteskjærende skjebne er nødt til å opprøre den som ser.

Videre skriver man i begrunnelsen:

– Tittelen på årets prisvinner er ikke et spørsmål, selv om det kan høres slik ut. Det er en internalisert refleks, en kontrollmekanisme, en form for selvjustis som kan ha forferdelige konsekvenser. Denne filmen setter de nødvendige spørsmålstegnene ved tungt sementerte seder og skikker med en velspilt historie som beveger oss der far og datter står i sentrum, og hvor skyld og ansvar ikke nødvendigvis er så lett å fordele som man i utgangspunktet skulle tro. Prisvinneren er dessuten et formfullendt drama av høy kunstnerisk kvalitet som har fått et stort publikum både her hjemme og i utlandet.