Nazi-bannere hengt opp for å «markere» 9. april

Her ved Varoddbrua, ved innkjøringen til Kristiansand, ble det hengt nazi-bannere i dag, i anledningen tyskernes invasjon av Norge i 1940.
Foto: Wikimedia Commons
Tre personer er anmeldt etter at de skal ha hengt opp flagg og bannere med hakekors og nazisymboler i Kristiansand. Også i Oslo ble det hengt opp bannere.

Kristiansand-politiet fikk melding fra flere vitner om hendelsen tidlig mandag morgen, på årsdagen for tyskernes invasjon i 1940. Klokka 4.55 hengte tre svartkledde personer opp et naziflagg på Varoddbrua i innkjøringen til Kristiansand.

– Flere bannere med nazisymboler var hengt opp, blant annet i Sørlandsparken. Videre var det hengt opp en del løpesedler med høyreekstreme og fremmedfiendtlige ytringer på en del busstopp, sier operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt til NTB, skriver ABC Nyheter.

Utenfor freds- og menneskerettighetssenteret Arkivet i Kristiansand var et flagg med hakekors hengt opp i en flaggstang. Andresen forteller at banneret ved Sørlandsparken var om lag tre meter langt.

– Politiet fikk stanset tre personer som var i besittelse av en del utstyr, og som er anmeldt etter straffelovens bestemmelser om hatefulle ytringer, sier operasjonslederen.

Tre bannere i Oslo
Også i Oslo har politiet fått meldinger om nazi-bannere.

– Vi har fått flere meldinger om at nazi-bannere er hengt opp på Vestre Gravlund og Besserud i Oslo, samt i Kirkeveien i Asker. Politiet har rykket ut til alle tre steder for å fjerne bannerne, og det vil bli utferdiget anmeldelse, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til Aftenposten.