Vil forby fleretnisk MC-klubb


Foto: Wikicommons/Jacob Hahury
Gjennom en ny lov vil politiet gjøre det ulovlig å være medlem i en kriminell gjeng. De mener MC-klubben Satudarah er involvert i flere lovbrudd.
52Shares

– Vi mener hovedformålet til Satudarah i Norge er å bedrive kriminalitet, sier leder for Seksjon for spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt, Anders Rasch-Olsen, til NRK.

Nå vil politiet ta i bruk en ny lov fra 2021 som åpner for at retten kan forby kriminelle gjenger. Motorsykkelklubben Satudarah er den første gjengen loven blir forsøkt anvendt mot.

– Det vi ønsker nå er å prøve denne loven for første gang. Vi mener det er et riktig virkemiddel for oss for å forebygge ekspansjon, videre deltakelse og rekruttering til enkelte gjenger, sier Rasch-Olsen.

Satudarah har vært på Østlandet lenge, men i løpet av den tiden mener politiet at MC-klubben har vist vilje og evne til å utføre vold og alvorlig kriminalitet.

Fleretnisk

Satudarah MC er en motorsykkelklubb grunnlagt 1990 i Moordrecht i Nederland, av etterkommere av innvandrere fra Molukkene på Indonesia, som frem til andre verdenskrig var en nederlandsk koloni.

Klubben har 44 avdelinger i Nederland og har også avdelinger i Belgia, Spania, Indonesia, Malaysia, Danmark, Sverige, Tyskland og Norge, ifølge Expressen.

Satudarah skiller seg fra de fleste andre kriminelle MC-gjenger ved at de er åpne for alle etniske grupper, i motsetning til tradisjonelle kriminelle MC-gjenger, som har vært dominert av majoritetsbefolkningen. Navnet betyr “ett blod” på indonesisk, noe som skal symbolisere at alle uansett rase og kultur er likeverdige i klubben, ifølge Ekstrabladet.