Frykt for ny migrantrute til Europa

 
Foto: Udi
Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), varsler at en ny flyktningrute til Europa fra Iran via Serbia er i ferd med å åpnes.

UDI-direktør Forfang (bildet) skrev på Twitter at det på et europeisk møte i European Asylum Support Office (EASO) ble meldt om en ny bekymring.

– På europeisk asylmøte (EASO) er det noe bekymring for at ny asylrute til Europa åpnes ved at Serbia har gitt visumfrihet til Iran og forhandler om det samme med andre land med mange potensielle asylsøkere, skrev han.

– Dersom flere potensielle asylsøkere får fri adgang til Serbia, vil de lettere kunne ta seg videre til land i EU, utdyper Forfang overfor Minerva.

Han sier dette er nytt, og om det vil føre til flere asylsøkere i EU, vet man foreløpig ikke.

– Men man registrerer at det nå er opprettet flere nye flyforbindelser mellom Iran og Serbia. Det snakkes om at Serbia vil kunne inngå tilsvarende avtaler med flere andre land, herunder Nigeria og Pakistan, sier UDI-direktøren.

Stadig flere iranere
Ifølge nyhetsbyrået ANSA har det kommet vel 5.000 asylsøkere til Bosnia i år. Antallet iranere er økende. Den bosniske sikkerhetsministeren Dragan Mektic sier årsaken til veksten er at Serbia opphevet visumplikten for iranere i fjor. Han opplyser at pakistanere er den største nasjonaliteten, med syrere på andreplass og iranere på tredje.

Norske myndigheter har foreløpig ikke meldt om høyere asylankomster. I årets fem første måneder er det kommet 45 asylsøkere til Norge fra Iran. Til samme tid i fjor var antallet 38.

Til sammen er det kommet 1.213 asylsøkere til Norge i år, det er nesten en halvering fra i fjor, da det var kommet 2.026 asylsøkere ved utgangen av mai.

(©NTB)