Seehofer og Merkel på kollisjonskurs om innvandring

Intern splittelse: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (t.v) og forbundskansler Angela Merkel, her fotografert under Europadagen i 2008, er nå ti år senere på kollisjonskurs om innvandring
Foto: Michael Lucan
Et forent Europa må bekjempe ulovlig innvandring, sier tysk innenriksminister etter forslaget om å danne en "akse av villige" sammen med Italia og Østerrike.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tidligere onsdag at han sammen med Italia og Tyskland vil danne en såkalt «akse av villige» i kampen mot ulovlig innvandring, melder ABC Nyheter.

Kurz' kunngjøring kom etter et møte i Berlin med Merkels innenriksminister Horst Seehofer. Seehofer er på kollisjonskurs med sin egen regjeringssjef, som har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensa dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er motstander av alenegang og mener Europa trenger en felles asyl- og migrantpolitikk, noe Seehofer åpenlyst motarbeider.

Ny allianse på gang?
Merkel ville onsdag kveld ikke direkte kommentere akse-forslaget, som tilsynelatende ble fremsatt bak hennes rygg. Men hun var klar på at EU må stå samlet.

– Spørsmålet om hvordan vi håndterer migrasjonsproblemet, er en slags lakmustest for framtida og samholdet i Europa, sa Merkel til pressen i Berlin.

Seehofer sier at han tidligere i uka hadde dannet en allianse med sin østerrikske kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandringsmotstandere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

– Jeg er glad for det gode samarbeidet vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter møtet med Seehofer.