Regjeringen sender nødhjelp til jordskjelvrammede i Tyrkia

Mange innvandrere planlegger å reise til hjemlandet i påsken.

Norge bidrar mandag med transport av 100 tonn telt, pledd, medisinsk utstyr og annen nødhjelp med fly fra Pakistan til Tyrkia etter jordskjelvkatastrofen.

– Jordskjelvene i Tyrkia og Syria er den verste naturkatastrofen som har rammet et europeisk land på nesten 100 år. Situasjonen i Tyrkia er dypt tragisk og behovene er store. For Norge er det naturlig å strekke ut en hånd til et alliert land, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Utstyret vil bidra til å gi helt nødvendig hjelp til ofrene etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria 6. februar.

Det er Forsvarets operative hovedkvarter som koordinerer det norske bidraget. Norge benytter seg av Salis-avtalen for å realisere denne bistanden.

Salis-avtalen (Strategic Airlift Interim Solution) er et flernasjonalt samarbeid hvor flere nasjoner har gått sammen om å forhåndsbestille og forhåndsbetale flytimer med transportfly. Det betyr at man kan bruke av disse timene for å bidra med luftfartsressurser i nødssituasjoner.

Nødhjelpsforsyningene vil bli koordinert av Natos primære sivile nødhjelpsrespons-senter.

– Salis-avtalen gjør at vi raskt og effektivt kan sende nødvendige forsyninger og hjelp til Tyrkia. Nødhjelpsresponsen inkluderer telt for midlertidig husly, medisinsk utstyr for å behandle skader og pledd for å beskytte mot kulde og værforhold, sier Gram (Sp).

Norge har samarbeidet tett med både tyrkiske og pakistanske myndigheter for å sikre en trygg og effektiv transport av nødhjelpsforsyningene.

(©NTB)