Regjeringen sender nødhjelp til jordskjelvrammede i Tyrkia

Norge bidrar mandag med transport av 100 tonn telt, pledd, medisinsk utstyr og annen nødhjelp med fly fra Pakistan til Tyrkia.
Norge bidrar mandag med transport av 100 tonn telt, pledd, medisinsk utstyr og annen nødhjelp med fly fra Pakistan til Tyrkia etter jordskjelvkatastrofen.
75Shares

Norge bidrar mandag med transport av 100 tonn telt, pledd, medisinsk utstyr og annen nødhjelp med fly fra Pakistan til Tyrkia etter jordskjelvkatastrofen.

– Jordskjelvene i Tyrkia og Syria er den verste naturkatastrofen som har rammet et europeisk land på nesten 100 år. Situasjonen i Tyrkia er dypt tragisk og behovene er store. For Norge er det naturlig å strekke ut en hånd til et alliert land, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Utstyret vil bidra til å gi helt nødvendig hjelp til ofrene etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria 6. februar.

Det er Forsvarets operative hovedkvarter som koordinerer det norske bidraget. Norge benytter seg av Salis-avtalen for å realisere denne bistanden.

Salis-avtalen (Strategic Airlift Interim Solution) er et flernasjonalt samarbeid hvor flere nasjoner har gått sammen om å forhåndsbestille og forhåndsbetale flytimer med transportfly. Det betyr at man kan bruke av disse timene for å bidra med luftfartsressurser i nødssituasjoner.

Nødhjelpsforsyningene vil bli koordinert av Natos primære sivile nødhjelpsrespons-senter.

– Salis-avtalen gjør at vi raskt og effektivt kan sende nødvendige forsyninger og hjelp til Tyrkia. Nødhjelpsresponsen inkluderer telt for midlertidig husly, medisinsk utstyr for å behandle skader og pledd for å beskytte mot kulde og værforhold, sier Gram (Sp).

Norge har samarbeidet tett med både tyrkiske og pakistanske myndigheter for å sikre en trygg og effektiv transport av nødhjelpsforsyningene.

(©NTB)