NFI tror ikke rasisme-anklager skadet norsk barnefilm

Under filmfestivalen i Berlin i februar ble gallapremieren av den norske animerte barnefilmen «Helt super» avlyst. Årsaken var rasismeanklager mot filmen fra organisasjonen Artef.
Foto: Qvisten Animation/Nordisk Film Distribusjon
Norsk filminstitutt har sendt et brev til den antirasistiske filmorganisasjonen Artef med spørsmål rundt vurderingen av filmen «Helt super» under Berlinalen.

– Vi fant det nødvendig å skrive et brev til Artef for å fremstille vårt syn på saken, få klarhet i hva som er og skal være organisasjonens rolle, og bidra til at filmer som er invitert til festivaler i fremtiden, blir vist der uhindret, sier direktør Kjersti Mo i NFI til NTB.

Under filmfestivalen i Berlin i februar ble gallapremieren av den norske animerte barnefilmen «Helt super» avlyst i siste øyeblikk.

Bakgrunnen var en henvendelse fra organisasjonen Artef til filmfestivalen like før premieren. Der kom de med rasismeanklager mot filmen, blant annet såkalt «blackface» hos enkelte karakterer.

– Vi har oppfattet Artef som et rådgivende organ for mangfold på filmfeltet. Under Berlin-festivalen var vårt klare inntrykk at Artef prøvde å stoppe visningen av «Helt super». Dette er svært problematisk. Vi har skrevet dette brevet for å få en dialog med Artef og europeisk filmbransje og unngå at noe sånt skjer igjen, understreker Mo.

Frykter «kansellerings-konsekvenser»

NFI-direktøren sier at de er bekymret over hvilken effekt hendelsen kan ha for programmet på fremtidige festivaler dersom de gir etter for press fra interessegrupper.

I brevet til Artef ber NFI om avklaring på hvilket mandat organisasjonen har til å gripe inn i program og oppsatte visninger på festivaler.

– Norsk filminstitutt er dypt bekymret for konsekvensene denne hendelsen kan ha for filmskaperes kunstneriske frihet og internasjonale festivalers redaksjonelle frihet og uavhengighet, heter det i brevet.

– Har ikke skadet filmen

Brevet er sendt til Artef med kopi til Berlin-festivalen og 24 europeiske bransjeorganisasjoner, blant annet European Film Academy, European Film Market, European Film Promotion og European Producer`s Club.

– Har dere vært i dialog med Artef etter festivalen?

– Vi har ikke hatt direkte kontakt med Artef. Vi mottok samme skriv som europeiske medier. Vi kjente ikke igjen denne fremstillingen, og derfor har vi skrevet brevet som stiller disse spørsmålene, sier Mo.

– Har filmen møtt motstand som følge av hendelsen på Berlinalen?

– Denne saken har skapt internasjonale reaksjoner, men vi har ikke oppfattet at det har skadet filmen, fortsetter Mo.

Direktør trakk seg

Ifølge NFI har styret for European Film Academy (EFA) har behandlet brevet. I et svarbrev opplyser EFA at direktør Matthijs Wouter Knol trekker seg fra sine posisjoner i Artef, der han har vært en av tre direktører og sittet i Artefs styringsgruppe.

– Etter at vi sendte brevet torsdag kveld, fikk vi i helgen beskjed om at direktør Matthijs Wouter Knol trekker seg fra sine posisjoner i Artef for å unngå rollekonflikter, sier Mo.

(©NTB)