Nowruz-feiring med Mikke Mus

I en videosnutt lagt ut på YouTube-kanalen til amerikanske Disney Junior kan man skimte den verdenskjente Disney-figuren iført tradisjonell persisk folkedrakt.

Mikke Mus forteller om Nowruz-tradisjonene, som det å hoppe over ilden for å markere overgangen fra vinter til vår, og “haftsin”, et arrangement av syv symbolske gjenstander.

Videre viser filmen viser Mikke i det han prøver å finne gullfisken, som representerer liv. Filmen avrunder med at Mikke danser tradisjonell persisk dans og sier “Nowruz Mubarak”.

Video deles på nett

I USA regnes den iranske diaspora til å være rundt 500.000 til en million. Også andre diasporamiljøer fra Midt-Østen, som kurdere og afghanere feirer høytiden, i USA og andre land i Vesten.

Ifølge NBC har mange iransk-amerikanere delt videoen på Instagram og Twitter. Enkelte sier det er første gang de husker å ha sett høytiden referert til i amerikansk popkultur.

– For meg er dette spennende og nytt. Jeg har aldri sett noe lignende før, at Nowruz feires og fremmes i en slik skala, spesielt for små barn, sier Alireza Ardekani, leder for Farhang Foundation til NBC News.

Inviterer inn i nye kulturer

Ardekani tror videoer som denne er en fin måte å lære bort om høytiden til barn som ikke har iransk/persisk bakgrunn.

Leder i Farhang Foundation, Alireza Ardekani, sier seg positiv til at Disney lager tegnefilm om nowruz (Foto: farhang.org).
Foto : farhang.org

– Rekkevidden som Disney har globalt er enorm. Barn med etnisk minoritetsbakgrunn føler alltid at de må forklare seg selv eller forklare tradisjonene sine.

For Disney er det å vise ulike høytider med Mikke Mus blitt en tradisjon. Tidligere har tegnefilmfiguren blitt vist frem i en snutt om den indiske høytiden Diwali.

For visepresident i Disney Junior i USA, Alyssa Sapire, skal snuttene ha en didaktisk tilnærming, sier hun til NBC News.

– Formålet med “Me & Mickey” er å få førskolebarn til å le og leke sammen med Mikke mens han snakker om hverdagslige ting. Samtidig skal han stimulere nysgjerrigheten deres om verdenen rundt dem ved å utforske nye steder og feire høytider fra mange forskjellige kulturer.