Ukraina og innvandring ventes å prege pavebesøk i Ungarn

Ukraina-krigen og innvandring ventes å bli sentralt i pave Frans` Ungarn-besøk.
Pave Frans landet fredag i Budapest, der han innleder et tre dager langt besøk. Ukraina-krigen og innvandring ventes å bli sentralt i pavens taler og samtaler.

Pave Frans landet fredag i Budapest, der han innleder et tre dager langt besøk. Ukraina-krigen og innvandring ventes å bli sentralt i pavens taler og samtaler.

Også Europas kristne røtter står ifølge Reuters på agendaen når paven holder taler og i hans samtaler med Ungarns statsminister Viktor Orban, selv om hovedmålet med reisen er å møte ungarske katolikker.

På grunn av helseproblemene den siste tiden, skal den 86 år gamle paven kun være i Budapest under besøket. Han ble lagt inn på sykehus med bronkitt i mars. Søndag skal paven holde messe utendørs ved den ungarske nasjonalforsamlingen, like ved elva Donau.

Første punkt på agendaen fredag er et møte med Orban. Statsministeren har tatt Ungarn i en mer nasjonalistisk og høyreorientert retning siden han tiltrådte i 2010.

Orban tvitret torsdag kveld at han så fram til besøket.

– I vanskelige tider som denne, er det viktig å huske det som binder oss sammen, og tro er grunnlaget vi kan bygge en stabil framtid på, skrev han.

Både Orban og paven har tatt til orde for en våpenhvile og forhandlinger for å få slutt på krigen i Ukraina. Frans har oppfordret ukrainerne til å innlede dialog med «den aggressive part», noe Kyiv har utelukket.

Ungarn støtter ukrainerne, men har sterke økonomiske bånd til Russland og har nektet å sende våpen Ukraina.

Paven har tatt til orde for et globalt forbud mot våpensalg og for mindre våpenproduksjon. Han har imidlertid sagt at det er moralsk akseptabelt å forsyne Ukraina med våpen om de kun brukes til selvforsvar.

(©NTB)