Nektet forsikring da hun ønsket å leie ut til ukrainske flyktninger

Bildet er hentet fra NRK, og viser huset til Brita Falch Leutert på Ramberg i Flakstad kommune i Lofoten.
Foto: Privat
Brita Falch Leutert sa hun skulle leie ut til ukrainske flyktninger, så ble hun nektet boligforsikring, skriver NRK.
0Shares

I fjor tok norske kommuner imot 31.000 flyktninger. Prognoser fra UDI viser at det kommer enda flere i år, skriver NRK, som omtalte saken først.

Brita Falch Leutert, som til vanlig bor og jobber som kantor i Transilvania i Romania, er en av de som har leid ut huset sitt i Ramberg i Lofoten til flyktninger.

Nylig ba regjeringen nordmenn om å leie ut fritidsboligene sine til ukrainske flyktninger, og lanserte boligdugnaden.no, som et tiltak for å få flere private til å leie ut.

Så fikk Leutert en sjokkbeskjed fra forsikringsselskapet. Nå når hun skal leie ut til flyktninger gjennom Flakstad kommune, blir dette sett på som for risikabelt. Sparebank 1 Nord-Norge avslo dermed søknaden om boligforsikring.

– Nå er huset mitt uforsikret. Jeg fikk ingen forslag om andre forsikringsmuligheter, bare beskjed om at dette var «rødrisiko», og at de dermed ikke kunne forsikre huset, sier Leutert til NRK.

Situasjonen har ordnet seg, og Fremtind beklager nå hendelsen. Svaret kan leses lenger ned i saken.

Brita Falch Leutert leier ut huset sitt i Lofoten, og har gjort det de siste syv årene.
Foto : Privat

Fikk kun leie til kjentfolk

Siden februar, har de ukrainske flyktningene bodd i et uforsikret hus. Grunnen til at forsikringsselskapet fikk vite om de endrede omstendighetene, var en ubetalt regning.

– Betalingen til forsikringen hadde av en eller annen grunn ikke gått ut fra nettbanken min. Derfor ble avtalen min oppsagt. Da jeg tok kontakt for å skrive ny avtale, betalte jeg den utestående summen, men måtte oppgi hvem som bodde i huset, sier Leutert til NRK.

Beklager

NRK skriver at Fremtind forsikring har fått fremlagt kritikken fra Brita, med detaljene rundt saksbehandlingen. Fremtind beklager nå hendelsen.

– Beklageligvis har det skjedd en feil fra vår side i denne saken, som følge av en misforståelse rundt detaljene i leieforholdet. Feilen oppstod da den nye vurderingen av utleie skulle gjøres, og vi merket forespørselen feilaktig som flyktning-/asylmottak, sier Anette Grønby Rein, kommunikasjonssjef i Fremtind til NRK.