Nye samtaler mellom Kosovo og Serbia etter etnisk uro

EUs utenrikssjef Josep Borrell har prøvd å få ledere fra Serbia og Kosovo til Brussel for samtaler for å løse den etniske uroen mellom de to nabolandene.
Foto: Unión Europea en Perú
EU skal holde nytt krisemøte med lederne i Kosovo og Serbia torsdag, i et forsøk på å lette spenningen mellom landene.

EU skal holde nytt krisemøte med lederne i Kosovo og Serbia torsdag, i et forsøk på å lette spenningen mellom landene.

– Jeg har bedt lederne i Serbia og Kosovo komme til Brussel for hastemøter for å finne veien ut av den nåværende krisen, skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell på Twitter.

Han legger til at det er viktig for regionen og EU at man får på plass avspenning nord i Kosovo og nye lokalvalg der etniske serbere deltar.

Det har vært uro i det nordlige Kosovo gjennom stort sett hele våren. Etter noen fredelige uker ble situasjonen plutselig mer anspent igjen i forrige uke, da tre politifolk fra Kosovo ble anholdt av Serbia.

Uroen dreier seg om lokalvalg i de serbiskdominerte kommunene nord i Kosovo, som de fleste innbyggerne valgte å boikotte.

Opptøyer i området førte til at 30 fredsbevarende soldater fra Nato og mange politifolk ble såret i slutten av mai. EU har truet med politiske konsekvenser for Kosovo om de ikke gjennomfører nyvalg.

Kosovo erklærte selvstendighet i 2008, men det vil ikke Serbia anerkjenne. De fleste etniske serbere som er bosatt i Kosovo, er fortsatt lojale mot Serbia.

Stormakter som Russland, India og Kina, flesteparten av landene i Latin-Amerika, flere afrikanske land, samt EU-stater som Spania, Slovakia, Kypros, Romania og Hellas, anerkjenner heller ikke Kosovo som uavhengig nasjon.

Konflikten har en historisk dimensjon i tillegg, da serbere anser regionen som en sentral del av sin nasjonale historie. Blant annet utkjempet serbiske styrker flere store slag mot osmanene i området.

(©NTB)