Kommunevalget:

Tøffere kamp om innvandrerstemmene

Innvandrerbefolkningens stemmegivning kan ikke tas for gitt, ifølge redaktørkommentar.
Foto: Unsplash
Før kunne Ap og partiene på venstresiden nærmest ta innvandrerstemmene for gitt. Den tiden er forbi, skriver Hege Breen Bakken, politisk redaktør i Drammens Tidende.

I en kommentar før valget viser hun til bydelen Fjell, som har vært en av venstresidens bastioner i byen.

– Her har oppslutningen om arbeidernes parti gått i arv, fra de første arbeidsinnvandrende bestefedrene som kom fra Tyrkia og Pakistan på 1970-tallet, til sønner, døtre og videre barnebarn.

Samtidig har ting begynt å endre seg, ifølge redaktøren:

– Gruppeidentiteten mange innvandrere har følt overfor arbeiderklassen er ikke lenger like sterk. Kategorien innvandrere er dessuten mye mer sammensatt enn før, blant annet som følge av en betydelig arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, og at andre- og tredjegenerasjon blir mer og mer lik majoritetsbefolkningen.

Videre skriver hun at Ap ikke lenger kan ta de flerkulturelle stemmene for gitt.

– Som velgere flest er også innvandrerne blitt mindre trofaste, noe valget for fire år siden var et godt eksempel på (…) Valgundersøkelser fra bomvalget viste at “bompartiene” gjorde det generelt godt i innvandrertette bydeler, og særlig blant unge menn med bakgrunn fra Pakistan og Tyrkia. Fra å være et smalt parti for intellektuelle raddiser til å appellere mer til folk på trygd, kvinner i lavtlønnsyrker og menn i industrien, har Rødt nådd bredere ut, og er nå et parti mange innvandrere føler taler deres sak.

Les kommentaren