Høyreradikale AfD øker til 22 prosent

Stemmer mot Merkels flyktningepolitikk og for en konservativ motreaksjon i Tyskland: høyrepopulistiske Altenative für Deutschland (AfD) gjorde et brakvalg under gårsdagens valg flere tyske delstater, på bekostning av forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti (CDU).

AfD øker med to prosentpoeng til sin høyeste oppslutning hittil, bare fire prosentpoeng bak konservative CDU/CSU og fire prosentpoeng foran sosialdemokratene, ifølge Insa for avisa Bild am Sonntag, hvor meningsmålingen ble gjort i slutten av juli.

CDU/CSU går ned en prosentpoeng til 26 prosent, mens stillingen er uendret for de øvrige partiene. Sosialdemokratene SPD til statsminister Olaf Scholz får 18 prosent, De Grønne 14 prosent, høyreliberale FDP sju prosent og venstrepartiet Die Linke fem prosent.

1266 personer er intervjuet, og feilmarginen er på 2,9 prosentpoeng.

En meningsmåling som nylig er gjort av YouGov, viser at 57 prosent av tyskerne anser AfD for å være høyreekstremt, mens 19 prosent opplever partiet som konservativt.

Fra før av har partiet uttalt seg sterkt innvandringskritisk. Under valgkampen i 2017 foreslo AfD en stans i innvandring fra «fremmede kulturer».

Det tyske kontoret for forsvar av grunnloven klassifiserte for to år siden partiet som høyreekstremistisk, noe som åpnet for overvåking. Den betegnelsen ble bekreftet av en domstol i Köln i fjor.

(©NTB)