Forsker: Terror og kriminalitet skyldes nedbygging av velferdssamfunnet

Forsker Tina Wilchen Christensen mener nedbyggingen av de nordiske velferdssamfunnene er en av årsakene til terror og kriminalitet.
Foto: Aarhus Universitet
Den danske forskeren Tina Wilchen Christensen mener nedbyggingen av de nordiske velferdssamfunnene er en av årsakene til terror og kriminalitet.

I Sverige herjer kriminelle gjenger, drap og eksplosjoner har blitt en del av hverdagen i landet. I Norge er det frykt for at vi kan få svenske tilstander. I tillegg har danskene i mange år hatt store gjengproblemer.

Forsker ved Aarhus Universitet, Tina Wilchen Christensen, mener nedbyggingen av de nordiske velferdssamfunnene er en av årsakene til terror og kriminalitet.

Christensen, som forsker på radikaliseringsprosesser, ekstremisme og terrorisme, sier til Dagbladet at hun frykter mer kriminalitet og vold i Norden i årene fremover.

– Det er flere årsaker til at unge blir terrorister eller kriminelle. Den kanskje viktigste årsaken er den systematiske nedbyggingen av velferdsstaten i Norden. Det har skjedd gjennom de siste 30–40 årene.

Nedbygging av samfunnet

Hun mener nedbygging av fellesskolen, mindre ressurser til de offentlige skolene, nedleggelser av fritidsklubber, stengte biblioteker og idrettsklubber hvor mange ikke føler seg hjemme eller
har råd til å være med, er en viktig del av forklaring til at mange faller utenfor.

– Samfunnet har forandret seg. Politikerne har tatt en beslutning om at det skulle bli et konkurransesamfunn. Det som en gang var en velferdsstat, har blitt et konkurransestat hvor penger og det materielle har blitt det viktigste. Solidariteten og at alle skulle være med, som kjennetegnet velferdssamfunnene i Norden, har tapt, sier forskeren.

Vanskeligere for unge å bli integrerte

Virkeligheten, ifølge forskeren overfor Dagbladet, er at det også er langt vanskeligere for de som ikke har nordisk etnisitet, å bli en del av samfunnet.

– Et annen viktig faktor til utenforskapet er at vi setter andre krav til barn og ungdom av første og andregenerasjonsinnvandrere. Selv om de er født her, blir de ikke akseptert på samme måte som andre fra Norge, Sverige og Danmark. Er det noe som er galt, får de skylda. Selv om du tar en utdannelse, er det vanskeligere å få jobb når du heter Muhammed, sier Christensen.