Zarina kastes ut av Norge

Illustratør Zarina Saidova et utvist til Kasakhstan fordi hennes mor løy om sin egen og hennes nasjonalitet de de søkte om oppholdstillatelse i Norge. Saidova har etter langvarig botid blitt integrert i det norske samfunnet, og utvisningsvedtaket kritiseres av flere.
Foto: Espen Brække Grønberg
Zarina har samboer, jobb som illustratør og husker lite fra hjemlandet. Nå har hun en uke på seg til å forlate Norge, på grunn av morens løgn.

NRK har tidligere fortalt historien om Zarina Saidova.

Da hun var 13 år forlot hun og moren alt i hjemlandet. Kasakhstan ble byttet ut med Norge og Leirfjord.

– Jeg måtte si at jeg var fra Tsjetsjenia, sa Zarina til NRK i september.

UDI mente Zarina burde fortalt om løgnen da hun fylte 18 år og utviste henne.

Nå har ei nemnd på tre personer i UDI behandlet klagen. Fasiten? En person mente hun burde få bli, to personer mente hun må kastes ut.

Skal reise ut innen 1. mai

Utlendingsmyndighetene har bestemt at 1. mai må hun være ute av Norge.

– Jeg fikk tre uker på meg. Jeg har jobb og utstillinger som bare må settes til side. Jeg må si adjø til venner, sier Zarina til NRK og legger til:

– Jeg må si adjø til Joakim. Hvert eneste sekund teller nå.

– Helt feil vedtak

Zarinas advokat, Felix Oliver Helle, mener vedtaket er feil.

– Av størst betydning er det at det hun kom til Norge som 13-åring og at det var hennes mor som ga falsk forklaring på hennes vegne. Det må tillegges utslagsgivende vekt, sier han til NRK.

Får støtte fra egen bransjeorganisasjon

Grafill, norsk organisasjon for visuell kommunikasjon, er i en uttalelse svært kritiske til at Zaidova kastes ut av landet.

– Saidova er en svært fremgangsrik og prisbelønnet illustratør og tegneserieskaper. Hun har bodd i Norge i 19 år og er en ildsjel i Grafill og en av våre mest aktive frivillige (…) Det er virkelig synd for Norge og fagmiljøet at vi mister et så stort talent og en flott ressursperson, og ikke minst går Zarina en usikker fremtid i møte når hun må sette en lysende karriere som illustratør og tegneserieskaper på hold og starte på nytt i et land hun ikke har noen faglig tilknytning til.