Kunstig intelligens og falsk video gjorde Abid om til Einar

I en falsk video blir politiker Abid Q. Raja til "Einar" fra Trøndelag.
Foto: Skjermdump/NRK
I en ny kampanjevideo fra Medietilsynet har Venstres Abid Q. Raja frivillig latt seg «deepfake» for å demonstrere hvor lett det er å bli lurt av bilder, lyd og video.

I samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er det laget en kampanjevideo som skal minne folk på betydningen av kildekritikk.

Videoen blir distribuert via sosiale medier i forkant av høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg, og inngår også i et læringsopplegg om kunstig intelligens og påvirkning utviklet av Nasjonal digital læringsarena (NDLA).

Filmen viser at Abid Q. Raja står «frem» som trønderen Einar fra Byåsen. «Einar» forteller at Raja var en rolle han tok på seg da han flyttet til hovedstaden for å bli kjendis.

– Det er utrolig å se hvor lite som skal til for at ansiktet, stemmen og identiteten din blir frastjålet. Dette er noe vi alle bør kjenne til, sier Abid Raja om videoen til Medietilsynet.

Stemmen som høres i videoen, tilhører Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Sivertsen sier at det i perioden fram mot et valg, er spesielt viktig å være kritisk til innhold som distribueres på nett.

– Innhold skapt ved hjelp av kunstig intelligens er allerede blitt brukt i valgkamp i USA. Også i Norge kan denne teknologien bli brukt til å villede eller feilinformere befolkningen, bekrefte fordommer eller forsterke holdninger, sier Sivertsen.

Les mer hos Medietilsynet