Stoltenberg: – Verden er blitt farligere

 
Foto: Alejandro Decap
– Vi lever i en usikker og farligere verden. Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.
0Shares

– Avtaler bygges ned, tollmurer bygges opp og internasjonale avtaler er under press, sa Stoltenberg da han onsdag talte til NHOs årskonferanse.

Han viser blant annet til at Russland i flere år har brutt avtalen om mellomdistansevåpen fra 1987, som la ned forbud mot nye våpen. Det fører til at også avtaleverket mot atomvåpen står i fare for å forvitre, ifølge Stoltenberg.

– Det overrasker meg hvor lite oppmerksomhet dette får, sier han.

For å håndtere økende usikkerhet, må man bidra til mer transatlantisk samarbeid, ikke mindre, er NATO-sjefens klare budskap. Her bør Norge gjøre mer, understreker han.

– Vi er det eneste landet med grense til Russland som ikke bruker 2 prosent på forsvar. I en mer usikker verden må vi investere i sikkerhet, sier Stoltenberg, som også mener det er svært viktig å styrke det indre samholdet i NATO og investere i alliansen for å sikre bærekraft de neste tiårene.

– Dette er nå under press fordi mange land, spesielt USA, mener det er en urettferdig byrdefordeling i NATO, sier Stoltenberg, som advarer mot å tro at et EU-forsvar kan erstatte det transatlantiske samarbeidet.

– Etter brexit vil 80 prosent av NATOs inntekter komme fra land som ikke er EU-land, konstaterer han.

(©NTB)