Tinashe Williamsons «Håndbok for unge antirasister» utgis i USA

Skuespiller og forfatter Tinashe Williamson (TV) er stolt over å bli utgitt i USA.
Foto: Anna A. Oftedal
Det amerikanske forlaget IG Publishing har kjøpt rettighetene til å gi ut boka «Håndbok for unge antirasister» i USA.

Skuespiller og modell Tinashe Williamson debuterte i 2021 som forfatter med «Håndbok for unge antirasister», illustrert av Thea Jacobsen.

Boka er oversatt og gitt ut i land som Finland, Danmark og Tyskland, og nå skriver forlaget Cappelen Damm at USA står for tur. Forlaget IG Publishing er basert i New York og har lang tradisjon for å gi ut bøker med politisk brodd.

Norsk-amerikanske Williamson uttaler i en pressemelding fra Cappelen Damm at hun er veldig stolt av seg selv.

– Å kunne bidra til holdningsendringer i et land som USA, med den temperaturen der, er ekstremt stort for meg. Det er veldig kult for meg som norsk forfatter og person of color å få ha en stemme der borte, forteller Williamson.

Ifølge Cappelen Damm er bare rundt 3 prosent av alle utgivelser i USA oversatt fra et annet språk. Forlaget sier det er spesielt viktig at nettopp «Håndbok for unge antirasister» har kommet gjennom nåløyet, fordi flere delstater i USA har en voldsom økning i å bannlyse og fjerne bøker om rasisme og LHBT+ fra skolebibliotek.

I perioden juli-desember 2022 ble 1477 bøker bannlyst fra skolebiblioteker i delstater som Texas, Florida, Missouri, Utah og South Carolina, en økning på 28 prosent fra halvåret før, ifølge organisasjonen Pen America.

(©NTB)