Norge vurderer å straffe menneskerettighetsforbrytere

 
Foto: wikimedia commons
KrF fikk gjennomslag for at regjeringen skal utrede hvordan Norge kan reagere mot folk som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene.

På side 105 i den nye regjeringsplattformen står det at den nye flertallsregjeringen skal «utrede hvordan Norge, som del av en bred felleseuropeisk løsning, kan bidra til utvikling av et sanksjonsregime mot personer for grove brudd på menneskerettighetene», skriver Aftenposten.

KrFs utenrikspolitiske talsmann Knut Arild Hareide sier til avisen at partiet er glad for at dette er noe KrF fikk gjennomslag for i regjeringsforhandlingene.

Både Stoltenberg- og Solberg-regjeringene har tidligere sagt nei til å innføre en lov som muliggjør at Norge kan gå til ensidige, norske tiltak mot menneskerettighetsforbrytere. Canada, Storbritannia, de baltiske landene og USA har slike lover, som blant annet gjorde det mulig for USA å innføre sanksjoner mot 17 saudiarabiske borgere for deres rolle i drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Innreiseforbud og frysing av bankkontoer er eksempler på sanksjoner man kan bruke.

Ifølge Aftenposten er tilsvarende utredningsprosesser i gang i flere europeiske land, der parlamentsforsamlingen i Europarådet i forrige uke anbefalte at alle medlemsland innfører slike lover i sine land.

(©NTB)