- LIM-leder: – Norge vil få svenskinspirerte innstramninger - 11.11.2024
- Språkferie ble til 20 år i Norge - 10.11.2024
- Javad, Tinashe, Cengiz, Mimir og Kaveh til TV-julekalender - 08.11.2024
I august rapporterte Dagsavisen om en angivelig rasismehendelse under Norway Cup, hvor barn skal ha fått apelyder og n-ordet ropt etter seg (se skjermbilde).
I etterkant opplyste generalsekretær Pål Trælvik i Norway Cup at det ikke var funnet grunnlag for rasisme ved arrangementet.
Saken ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av en gruppe foreldre tilknyttet fotballklubben KFUM, som ble anklaget for den angivelige rasismehendelsen.
Hevdet KFUM ikke ble kontaktet
Foreldrene hevdet avisens dekning var tendensiøs, og at journalisten heller ikke kontaktet “verken trenere eller foresatte fra KFUM for å høre deres versjon av hendelsesforløpet.”
– Dagsavisen gir med dette uttrykk for å ha sett videodokumentasjon som underbygger at det har funnet sted rasistiske tilrop og grov hets av de aktuelle barna. Men det er ikke riktig. Videoen Dagsavisen har sett viser en opphetet fotballkamp, men den underbygger ikke at det har forekommet rasisme. Slik avsnittet er formulert, får imidlertid leseren inntrykk av at det er tilfellet. Dette er meget grovt. Dette er likevel bare ett av langt flere tendensiøse og villedende avsnitt i artikkelen.
Saken har medført til en stor belastning for klubben, mener klageren:
– Artikkelen i Dagsavisen har også foranlediget et voldsomt engasjement i sosiale medier, herunder Facebook, Instagram og Tiktok, (…) På disse flatene er de færreste interessert i å høre mer om hva som egentlig skjedde under og i etterkant av den aktuelle fotballkampen. Tvert imot legges rasisme-påstandene ukritisk til grunn som en sannhet. Dette har resultert i hets av både KFUM som klubb, spillere og foresatte. Det er også flere politikere som har rykket ut og slått politisk mynt på rasismehistorien fra Norway Cup, uten å reflektere omkring sannhetsgehalten i de fremsatte påstandene.
– Viktig å belyse rasisme
I et tilsvar fra Dagsavisen overfor PFU viste de til at å belyse rasisme er i kjernen av avisens samfunnsoppdrag.
– Men det er et tema der det er svært viktig å både ta forbehold, ta hensyn til de involverte og i størst mulig grad undersøke hva som har skjedd. I slike saker er det ofte ord mot ord, og det er vanskelig å dokumentere. Det betyr ikke at vi skal la være å omtale dette, men det krever varsomhet, omtanke og evnen til å nyansere saken dersom det kommer nye opplysninger. I denne saken mener vi at vi har klart dette innenfor de presseetiske grensene som Vær Varsom-plakaten setter, skrev avisen.
Avisen har også sagt seg uenig med klager angående tilsvar:
– Vi innhentet imøtegåelse fra klubbleder for KFUM, (…).Vi informerte ham om at vi hadde fått tips om at det hadde vært rasistiske tilrop fra foresatte mot barna. Han bekreftet at KFUM var i dialog med NN: “Vi følger dette opp, og jeg har skjønt at det var høyt trykk. Dette er ikke noe som skal skje, men det er begrenset hva vi kan gjøre med foresatte”, uttalte han.
– Vi mener derfor at vi har sørget for tilstrekkelig kontroll av opplysningene.
Felt på ulike punkt
Ifølge PFU har imidlertid avisen brutt god presseskikk.
Dagsavisen publiserte anklager om rasistiske tilrop mot barn uten at de som ble anklaget, fikk mulighet til å forsvare seg, jf. Vær Varsom-plakatens 4.14. Avisen sjekket heller ikke påstandene opp mot andre relevante kilder, jf. VVP 3.2. Resultatet ble at artikkelen fremstod ensidig.
Les mer om saken på PFUs hjemmeside