Brenna vil spisse introduksjonsprogrammet for ukrainere


Foto: Ap
En av fem ukrainere i arbeidsfør alder som har kommet til Norge etter Russlands invasjon, er i jobb. Arbeidsministeren vil gjøre mer for å få flere ut i arbeid.

– Dette går riktig vei, samtidig som vi ønsker oss enda høyere tall. Regjeringen vil derfor intensivere innsatsen for at ukrainere kommer raskere inn i jobb. Vi foreslår å spisse introduksjonsprogrammet, med tydeligere krav til kommunene om arbeidsretting, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) til NTB.

Hun sier regjeringen også vil gjøre det lettere å kombinere norskopplæring med jobb.

Onsdag skrev Statistisk sentralbyrå (SSB) at i underkant av 5700 ukrainere i alderen 20–66 år som har innvandret til Norge etter Russlands invasjon, var i jobb i september 2023.

– Regjeringens mål er at ukrainerne får et godt opphold mens de er i Norge og raskt kommer i jobb og kan forsørge seg selv. Den første jobben matcher ikke nødvendigvis medbrakt kompetanse og erfaring. Men å komme seg i jobb gir inntekt, bygger kompetanse og gir en mulighet til å praktisere norsk, sier Brenna.

5700 personer utgjør 20 prosent av ukrainerne i denne gruppa. I tillegg kommer rundt 4500 ukrainere som er i arbeid, men kom før invasjonen i februar 2022. Rundt 60 prosent av ukrainerne som jobber i Norge og kom etter invasjonen, er kvinner, de fleste av dem er unge. Kun drøyt 4 prosent av arbeidstakerne er over 55 år.

– Den lave andelen i jobb henger sammen med at det har kommet mange fra Ukraina på kort tid, samt at mange deltar i introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger den første tiden i Norge, skriver SSB.