Ukrainske flyktninger i Norge markerer toårsdagen for krigsutbruddet

Ukrainere i Oslo skal holde markeringer over hele Norge på toårsdagen for krigsutbruddet og Russlands invasjon.
Foto: Norsk-Ukrainsk Venneforening
Lørdag 24. februar, er det to år siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Ukrainere i Norge skal markere dagen over hele Norge.

Ukrainere i Oslo vil markere utenfor Stortinget, og gjennom 50 andre arrangementer over hele Norge. Organisasjonene bak markeringene ber nå Norge øke støtten til Ukraina.

– Ukraina er i en desperat situasjon og ukrainske byer blir daglig bombet. Norge har ressursene og regjeringen bør bruke toårsdagen til å øke støtten til landet. Ukrainas kamp er også vår kamp, sier Jan Ottesen, talsperson for Norsk-ukrainsk venneforening i en pressemelding.

Hovedmarkeringen utenfor Stortinget, starter med en støttekonsert og fotoutstilling, etterfulgt av en stor demonstrasjon. På denne vil blant annet utenriksminister Espen Barth Eide og nestleder i Høyre Henrik Asheim, delta. Markeringen avsluttes på Ukrainas plass.

– Hundretusenvis av ukrainerne er blitt drept eller skadet, mens millioner lever under russisk okkupasjon. Ukrainske byer terrorbombes daglig i et forsøk på å knekke sivilbefolkningens motstandsvilje. Vi oppfordrer alle om å møte opp 24. februar og vise at Ukrainas kamp er vår felles kamp, sier Yuliya Haugland, talsperson for Den ukrainske forening i Norge.