Krever likeverdig beskyttelse til minoritetsgrupper

Leder av Aps homonettverk, Håkon Haugli mener homofile blir diskriminert i forhold til andre minoriteter. Han påpeker at om man slår ned en etnisk minoritet regnes det som rasisme og er straffeskjerpende, mens homofile ikke har samme beskyttelse.

En mann ble brutalt slått ned utenfor Nationaltheatret natt til lørdag. Han var på vei hjem fra byen sammen med en annen gutt, da de ble stoppet av to ukjente gutter, trolig med pakistansk opprinnelse.

– Erfaringer fra USA, Storbritannia og Sverige viser at det er unge gutter med minoritetsbakgrunn og personer med høyekstreme sympatier som utfører vold mot homofile, sier Haugli.

Krever registrering
I Sverige blir all hatrelatert vold mot minoritetsgrupper registrert. Siden de startet med dette i 1997 har det vært en dramatisk økning i antall anmeldte tilfeller. I Norge registrerer ikke politiet hatkriminalitet. Haugli mener det er uakseptabelt.

– Om rutinene ikke finnes bør de komme på plass så snart som mulig. Eksemplene fra Sverige viser at det ikke er umulig, sier han.

Haugli stiller tre krav til regjeringen:

* Politiet må registrere hatrelatert vold

* Opprydding i diskrimineringslovverket, slik at ulike minoriteter har samme vern

* Holdningsendring i politiet slik at det blir lettere for homofile å anmelde hatrelatert vold