2150 kjøper khat

Bruk av khat er et mye mer sammensatt problem enn det som hittil har kommet fram i media, hevder forsker Tore Gundersen ved NOVA. Khat er et lett narkotisk stoff.

Det meste av omsetningen i Norge er knyttet til en kafe/klubb i en leiegård på Grønland i Oslo. Ca. 250 personer fra kafeen, 500 personer fra hele Oslo og 1400 personer fra Oslo og omkringliggende byer kjøper khat hver dag, viser en undersøkelse.

– For det fåtallet som kan betegnes som khat-misbrukere, er imidlertid de sosiale og helsemessige konsekvensene store. Disse er voksne, somaliske menn som allerede har sosiale og psykiske vansker, og hjelpen må gis innenfor de tjenestene det offentlige allerede tilbyr, heter det i følge Gundersen.

NOVA har på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet kartlagt bruken av khat i Norge.

Her er noen av konklusjonene:

  • Det vanligste er å nyte khat i sosiale sammenhenger, og de fleste bruker khat på en måte som kan sammenliknes med etniske nordmenns bruk av alkohol. Forbruket og måten å bruke khat på ser ut til å ha endret seg de siste årene i retning av mer og oftere.
  • I Norge bor det drøyt 18 000 somaliere, og den somaliske befolkningen i Oslo utgjør ca. 9 000 personer. I khat-kafeen på Grønland er det ca. 350 somaliere som er fast i miljøet, og ca. 200 av disse er storforbrukere. Men mange kjøper khat og tar det med, og bortimot halvparten av omsetningen tygges utenfor kafeen. Å være storforbruker av khat innebærer å bruke mange timer til khat-tygging; det er derfor vanskelig å forene med å jobbe eller gå på skole.
  • Synet på khat er sterkt polarisert i det somaliske miljøet. Mange synes forbudet er bra. De mener at khatbruken er med på å forverre en kanskje allerede vanskelig livssituasjon for den enkelte og for den familien en er en del av. Khat-kafeen rett overfor politihuset på Grønland er en torn i øyet på mange, og de ønsker den stengt. De er sterkt engasjert for å få folk ut av miljøet, og mener kafeen er med på å hindre integrering.
  • Andre ser gjerne at khat blir lovlig å bruke, de anser det å tygge khat som et gode og som en naturlig måte å bekrefte kulturell tilhørighet og identitet på. I khat-samlingene eller på kafeen diskuteres gjerne forholdene i Somalia, og en utveksler informasjon. Det blir også utvekslet erfaringer om en kanskje vanskelig integrering i det norske samfunnet. Noen har også psykiske vansker og bruker khat som en form for selvmedisinering.