Migrasjonsfilmer i Bergen

Mandag 23. oktober kl. 19.00 i Stjernesalen på Kvarteret arrangerer Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) en debatt. BIFF viser også migrasjonsfilmer ved årest filmfestival.

Mandag 23. oktober kl. 19.00 i Stjernesalen på Kvarteret arrangerer Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) en debatt.

Mange av filmene på årets festival – både på spillefilmsiden og blant dokumentarene – omhandler mennesker som er fremmede i eget land. Dette gjelder i første rekke annengenerasjons innvandrere, som på ulikt vis ikke finner seg til rette i samfunnet de vokser opp i. I tillegg har vi en hel del filmer som kretser rundt problematikken rundt legal og illegal innvandring.

Norge trenger mange innvandrere framover. Dette byr på utfordringer for alle parter. Noen land mister sine skarpeste til rikere og tryggere land. Mottakerland har ansvar for å få folk med vidt forskjellige bakgrunner til å passe sammen. Migranter har en kjempejobb i å finne seg til rette i et samfunn som er helt nytt for dem. Deres barn vokser opp med to kulturer, og må prøve å passe inn i begge. Hva skal vi gjøre i Norge for at migrasjon skal utnyttes til fulle, og for at man skal gripe mulighetene til å gjøre det til noe positivt for alle parter?

Fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet kommer lederen for norsk enhet Lisa Cooper, fra New Page Norge kommer Marco Elsafadi, fra Universitetet i Bergen kommer migrasjonsforsker Mette Andersson, og forfatter og forsker Jonathan Moses kommer, alle for å drøfte framtiden i Norge. Ordet styres av Dagbladets journalist Simen Ekern. Jeg har lagt ved en liste over noen av filmene vi viser om temaet.

Migrasjonfilmer:

Babel av Alejandro Iñárritu – USA / Mexico 2006
I Cannes-festivalens hovedprogram. Tre historier lagt til Mexico, Tunis, Marokko og Japan

Het schnitzelparadijs av Martin Koolhoven – Nederland 2005
Også denne om annengenerasjons innvandrere som prøver å skaffe seg anstendig arbeid. En komedie om det å arbeide på et restaurasjonskjøkken som er høyst flerkulturelt.

37 anvendelser for en død sau av Ben Hopkins – Storbritannia 2006
For å bevare sin kultur har folket som kalles Pamir Kirghiz emigrert fra det tidligere Sovjet og krysset Sentral-Asia til Kina, så Afghanistan og Pakistan og til sist til en fjerntliggende del av det østlige Tyrkia. Filmen er varm, humoristisk og vemodig på samme tid.

Fremde Haut av Angelina Maccarone –Tyskland 2005
Om den illegale innvandreren Fabira fra Iran som nå oppholder seg i Tyskland

Bombay Calling av Addelman & Mallal – Canada 2005
Om Outsourcing og indiske telefonselgere i Mumbai og deres forhold til sine vestlige kunder

Paper Dolls (Bubot Niyar) av Tomer Heymann – Israel / Sveits 2006
Ble presentert på årets filmfestival i Berlin, hvor den vant tre priser, blant annet publikumsprisen. Da israelerne gjorde det vanskeligere for palestinere å få jobb i Israel, trengte landet andre til å ta over jobbene. Filippinske transseksuelle ble hentet inn for å arbeide som pleiere – blant annet på et eldresenter for ortodokse jøder.

Three Burials for Melquiadas Estrada av Tommy Lee Jones, USA/Frankrike 2005
Regissøren er kjent fra en rekke amerikanske filmer opp gjennom årene. Her har han laget en film om en grensepatruljemann som dreper en meksikansk illegal immigrant og blir offer for en hevn han aldri vil glemme.

Choking man

Sex Slaves

Mer info på www.biff.no