Få gifter seg før 21 år

0Shares

SSB legger onsdag fram tall som slår beina under statsråd Bjarne Håkon Hanssens planer om aldersgrense for ekteskap med utlendinger, skriver TV2 Nettavisen.

Bare 80 personer under 21 år i Norge som er etterkommere av foreldre fra Pakistan er gift, viser ferske tall fra SSB. Dette utgjør bare fem prosent av alle etterkommerne.

20 prosent av kvinnene på 21 år med pakistanske foreldre var gift per 1.1.2006. Tallet har steget til 40 prosent for kvinnene når de 24 år.

Rådgiver Gunnlaug Daugstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener at tallene viser at Hanssen ikke er målrettet når han nå vurderer å kreve at en må være 24 år før en kan gifte seg med en utlending for å hindre tvangsekteskap.

– Hanssen skyter spurv med kanoner, sa Daugstad på et seminar om innvandring i SSB i Oslo tirsdag, i følge TV2 Nettavisen.

Daugstad viser videre til at det er langt vanligere å gifte seg i tidlig alder blant førstegenerasjonsinnvandrerne enn blant etterkommerne. 40 prosent av de kvinnelige førstegenerasjonsinnvandrerne fra Pakistan giftet seg da de var 21 år, mens det tilsvarende tallet for døtrene deres er 20 prosent.

– Dette tyder på at ekteskapsmønsteret er i ferd med å endres. Hvilke ektefeller de etterkommerne som har giftet seg har valgt, kan ikke si noe om hvilke ektefeller etterkommerne fra samme landsgruppe vil velge i framtida, skriver hun.