De som lever blant døden

- Hver dag blir minst 5-6 personer skutt eller bombet i hjelp. Flere blir kidnappet og kommer aldri tilbake. Selv barnehjem og hjelpearbeidere slipper ikke unna massakrene, sier Rajah Balasingam, koordinator for Norsk Tamilsk Forum. Et storstilt internasjonal bildeutstilling ble arrangert av tamilere over hele verden. I Oslo fant det sted på Universitetsplassen.

Landet han snakker om er Sri Lanka, nærmere bestemt den nordlige og østlige delen på øya. I overkant av 200 norsktamilske ungdommer og voksne møtte mandag ettermiddag opp på universitetsplassen med store bannere og en bildeutstilling.

Trond Jensrud, Oslo bystyre representant deltok på markeringen og viste sin solidaritet med tamilene. Jensrud holdt en tale hvor han tok frem hvordan slike ting kan foregå foran øynene på en hel verden.

Savitkul valvor
Savitkul valvor betyr direkte oversatt på norsk ”de som lever i døden”. Dette er navnet på en storstilt internasjonal markering arrangert av tamilere over hele verden. Målet med denne markeringen/utstillingen er i følge Balasingam å la det internasjonale samfunnet få se hva som virkelig skjer på Sri Lanka bak den usynlige mediesensuren.

Markeringen har allerede vært i Sveits, Frankrike og noen andre europeiske land, og fra 16.-30. oktober vil markeringen finne sted i flere av de norske byene på østlandet, vestlandet og sørlandet.

Bildeutstilling
Bildeutstillingen viser fotografier som mange aldri har sett før. Bilder som aldri har kommet frem i vestlige medier gir enhver person med respekt for menneskerettighetene en følelse av dårlig samvittighet. Den første tanken som treffer en er hvordan kan en hel verden ha latt ting gå så langt når flere land er ”involvert som fredsmeglere”?

Noen av temaene som blir tatt opp i bildeutstillingen og i informasjonsheftene er barnehjemsbombing, systematiske drap av hjelpearbeidere og andre som forsøker å hjelpe befolkningen i Nord-Øst, sultefôring av innbygere ved hjelp av blokader, trusler mot nordiske våpenhvileobservatørers liv og mye annet man aldri trodde fant sted i et land som har vært i en fredsprosess siden 2002.