Æresdrap og dovaner: Kun innvandrere har kultur?

0Shares

I kjølevannet av at en 38-årig nordmann drepte sin egen far, sin sønn og sin kjæreste i Sandefjord har Marte Michelet skrevet en kommentar om trippeldrapet.

“Kontrasten til forrige måneds store drapssak – den norsk-pakistanske gutten som tok livet av sine to søstre på Kalbakken – kunne ikke vært større. Da «visste» ekspertene, kommentatorene og debattprogramlederne med en gang hva tragedien dreide seg om, nemlig pakistansk kultur, islam og æresdrap. Hvor er Viggo Johansen nå? Hvorfor stirrer han ikke på meg gjennom tv-skjermen og inviterer til debatten «Hva er det med norske menn»? Hvor er Hege Storhaug? Hvorfor er hun ikke ute og raser mot et samfunn der dette kan skje?”

“Det er for tidlig å si nøyaktig hva som drev Geir Kaldahl til å gå løs på sin familie. Men vi vet at norske menns drap på sine familier har like strukturelle og kulturelle forklaringer som drap i minoritetsmiljøer. Vi vil bare ikke se det. I hvert fall ikke i disse tider da likestilling stadig trekkes fram som det som skiller oss siviliserte fra de muslimske barbarene.”

“Vi burde for lengst ha begynt å snakke om fellesnevneren: Det sosiale fallet en mann kan oppleve når kjæresten eller kona ønsker å gå fra ham. At samlivsbrudd og tap av samvær med barn går på æren løs, også for norske menn.”

Les kommentaren: Hvor er dere nå alle sammen?

Dovaner forklares med kultur
Det er altså kun i innvandrersaker at bruker “kultur” som forklaring. En ser den typen holdning også i mer trivielle saker. Et utmerket eksempel er en sak av NRK Hedmark om de nye unisex-doene på Hamar Katedralskole. Ikke alle elever er begeistret for ideen at jenter og gutter deler sammme do. Men mens norske jenters motstand blir forklart med individuelle behov, så forklares muslimske jenters motstand med “deres kultur”. Vi leser:

“For flere muslimske jenter ved Hamar Katedralskole er det utenkelig å gå på samme toalett som guttene. De er vant til klare skiller mellom menn og kvinner i sin kultur.”

Les hele saken på NRK

De fleste drap begås av vestlige menn med gammeldags æresbegrep
– Æresdrap forbindes feilaktig ofte med folk fra fjerne strøk, gjerne muslimer. Boka ”Mord-selvmord i nære relasjoner” hevder at de fleste drap innenfor familien begås av vestlige menn. Og mange av dem kan betegnes som æresdrap. Gjerningsmennene er ofte mellom 40-50 år med vestlig kulturbakgrunn og har sjeldent et kriminelt rulleblad. Det skriver professor i psykiatri ved Universitetet i Bergen, Gustav Wik. Les hele saken

Kilde: Antropologi.info