Ble Obiora kvalt av politiet?

Den endelige obduksjonsrapporten konkluderer med at det er sannsynlig at Eugene Ejike Obiora ble kvalt. Han døde 7. september i forbindelse med en politipågripelse i Trondheim.

Vitner observerte at politiet tok halsgrep på ham. Et vitne skal ha hørt en desperat Eugene rope: «Are you fucking killing me? Pappa, hjelp meg!». Kort tid etter døde Eugene, skriver Dagbladet.

– Det kom to politimenn ut med mannen mellom seg. De holdt ham under armene og slepte ham ut mens han hang mellom dem. De la ham på bakken og den ene satte seg oppå ham, mens den andre holdt ham nede med kneet. Så tok den ene politimannen et halsgrep på ham og presset ham ned i bakken samtidig, forteller David Nicholas Frankson Næss (17).

Næss reagerte på at Eugene så nærmest livløs ut. – Jeg hørte politimennene si at de burde kontakte sykebil, men jeg syntes det var rart at de ikke gjorde noe mer for å hjelpe ham.

På dette tidspunktet skal det ha vært fire polititjenestemenn til stede. Eugene Obiora skal ha hatt håndjern på og ble plassert inni den ene politibilen og fraktet til sykehus. Da han ankom sykehuset skal han ha hatt veldig svak puls og kort tid etter døde 48-åringen.

– Den foreløpige obduksjonsrapporten har jo vist at Eugene døde av kvelning og at det kan ha vært brukt stump vold mot halsen hans. Det er sannsynligvis skade på skjoldbrusken, men dette er en foreløpig konklusjon, så det må vi avvente, sier bistandsadvokat Abid Q. Raja, som representerer de etterlatte. Dagbladet kjenner til at et vitne i politiavhør har forklart at politimannen som holdt halsgrepet på Eugene skal ha sagt: «Jeg kveler ham».

I oktober 1999 vasket Sofia Baidoo i en bank da alarmen gikk. – Den samme politimannen tok halsgrep på Sofia Baidoo. Han la henne ned på gulvet og satte seg oppå henne. Jeg synes det er påfallende at samme mann er involvert i denne saken. Da jeg hørte om Obioras pågripelse var det som å høre Sofia fortelle hvordan det var å ligge på gulvet under denne mannen, sier Baidoos advokat, Venil Katharina Thiis til Dagbladet.