Kan innføre canadisk immigrasjonskalkulator

0Shares

Lyst til å bo i flerkulturelle Canada? Lyst til å være i f. eks Toronto og være sammen med 172 ulike nasjonaliteter og høre over 100 språk? Da kan veien være lang eller tilsvarende kort avhengig av hvor høyt du scorer på immigrasjonskalkulatoren. Har du høyt utdanning, gode engelsk- og franskkunnskaper, kompetanse innen et jobbområde hvor det er vanskelig å finne arbeidskraft lokalt og i tillegg har egenkapital på minst 54000 kroner (tilsvarende 10200 dollars), så er du hjertelig velkommen. Hvis du skulle være straffedømt fra før av og selv sliter med svak helse eller han en nær familiemedlem som gjør det, vil søknades avslås kontant.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er for tiden i hovedstaden Ottawa for å lære mer om canadiernes system. Til nå har 40 land mer eller mindre kopiert modellen, og Hanssen vurderer om Norge skal bli neste på listen. Han mener vi i tiden fremover vil bli nødt til å konkurrere mer for å få tak i god kvalifisert utenlandsk arbeidskraft.

– I Canada står 800000 i kø årlig for å komme inn i landet. Vi har ingen tilsvarende rekke fordi vi har aldri signalisert at vi trenger folk. Vi har nærmest gjort det motsatte, sier han med henvisning til den forrige regjerings kampanje for å hindre at folk fra øst-europeiske land ikke skulle sette seg på flyet til Norge.

– Vi må sørge for å velge beste måten å ordne den potensielle køen, fastslår han til Dagbladet.no