Supporterskandale på Ullevål

0Shares

Kampen mellom Norge og Bosnia på Ullevål ble på nytt en tribuneskandale. Som i 2002 utmerket de aller mest fanatiske bosniske supportere seg på en negativ måte, ved igjen å forvandle VG-svingen til et røykteppe etter å ha kastet flere bengallys på banen, bare sekunder etter kampstart.

Noe som skulle være en begivenhet for familier, vennegjenger og andre supportere endte i stedet i en situasjon med flau ettersmak. Undertegnede observerte flere av de gjestendes obskøne gester mot norske supportere og spillere like før kampstart, men heldigvis slapp vi å høre apelydene mot John Carew og gjentagelse av det som skjedde i Zenica høsten 2003.                                                                                                                                        

I følge flere kilder hos gjestelagets supportere som norske medier snakket med var bengallyskastingen en protest mot Bosnias eget fotballforbund, som i den siste tiden har vært anklaget for å være korrupt. Supporterne er svært splittet over saken, og flere av bosnierne valgte å gå frivillig fra Ullevål når bengallyskastingen startet.

Vektere, brannvesen og ordensmakten valgte først å avverge situasjonen og prøve å holde orden i rekkene. Sikkerhetsstyrkene til politiet klarte til slutt å fjerne de verste bråkmakerne, men stemningen var forlengst forsuret når kampen kom omsider i gang igjen etter en 40 minutters pause. Flere av de norske tilhengerne tilstede på Ullevål startet å slenge med skjellord som “forbanna folkeslag”, og “se og reis hjem jugopakk”. Nærmest en halv seksjon begynte unisont å korere “bosnierjævel” hver gang en av bortelagets spillere hadde ballen, men heldigvis gikk dette over etter en kort stund. Ved halvspilt kamp og bosnisk ledelse har sinnet over de gjestende fans gått over til mishagsytringer mot Norges benk. Åge Hareides menn spiller 45 forferdelige minutter, og foreløpig er bosniernes piping av “Ja vi elsker” lagt i glemmeboken.

For noen imidlertid blir alt som har skjedd for mye og frustrasjonen har tatt fullstendig over. En uanstendig full og kraftig forbannet supporter i 50-årsalderen konfronterte undertegnede på en nokså ubehagelig måte, nærmest overrumpler meg og spurte om jeg syntes “vi skulle tillate noe slikt ?”

– Hadde det vært opp til meg hadde jeg banket opp alle idiotene og nektet dem innreise igjen i Norge. Ikke rart folk her i Norge har et problem med utlendninger, når sånne som disse få lov til å holde på med sånn tull, var blant mannens minst hatefulle innlegg. Resten egnet seg ikke på trykk.

En nesten stakkarslig bosnisk eldre mann syntes det var greit at “bråkmakerne får sin passende straff, for de er kun ute etter å lage kvalme”. Han satt i Cola-svingen, i nærheten av de mest høyrøstede norske supporterne og overhørte sikkert en del av kommentarene mot hans landsmenn.

– Tullinger og drittsekker finner man overalt, men man kan ikke generalisere over alle som kommer fra Bosnia grunnet en gruppe idioter, la han til.

Kan få storbot på nytt
Som i 2002, kan NFF på nytt risikere økonomisk ansvar for det som er intet annet enn skandaløst svak sikkerhetssystem. Igjen klarte bosniske hooligans å ta med seg inn livsfarlige gjenstander inn på stadionområdet, gjenstander som i følge UEFAs og FIFAs regelverk har ingenting å gjøre på en fotballarena, som ved innehav og bruk vil kvalifisere til utenstengelse og/eller bot.

At Bosnia til slutt vant 2-1 hører bare historien til. Kampen vil alltid huskes for en av norsk fotballhistories kvalmeste og mest beklagelige episoder av tribunebråk.