Fremtiden i våre hender refser norsk miljøpolitikk

0Shares

De to mektigste norske regjeringsmedlemmene er nå i Kina og diskuterer klimatiltak. Der vil de blant annet sondere markedet for klimakvoter. –Det er en skam at Norge ikke er i nærheten av å klare våre forpliktelser i henhold til Kyoto-protokollen uten kvotekjøp i utlandet, mener daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

De siste ti årene har skiftende regjeringer skrytt av virkemidler som ikke har virket, uten å lage konkrete planer for kutt i klimautslippene. Resultatet er en økning i utslippene på 8,5 %.

– At vår kraftig økende import av forbruksvarer som flatskjermer, hvitevarer og klær fra Kina bidrar til å øke kinesernes klimagassutslipp, gjør vårt ansvar for klimaendringene enda større, mener Framtiden i våre hender. Organisasjonen mener at Norge må gjøre sitt beste for å bidra til store utslippskutt i Kina og andre utviklingsland, men at vi må holde oss for gode til å bruke dette som en unnskyldning for ikke å redusere våre egne uslipp.

– Når de totale globale utslippene må reduseres, er det en selvfølge at rike land som Norge med skyhøye utslipp må kutte kraftigst, sier Hermstad. – Hvordan kan vi forvente at Kina og andre land med lavere utslipp enn oss skal ta på seg forpliktelser om å redusere sine klimagassutslipp, så lenge vi ikke klarer å kutte våre?