Idrettsledere må skoleres

0Shares

— De stygge sakene vi har lest om i mediene er en direkte konsekvens av frivillighetsmangelen. Idrettslagene må ta inn hvem som helst for å få ting til å gå rundt. Nå må vi få en kvalitetssikring, sier leder av Lørenskog idrettsråd, Vidar Bøe.

Mandag ble en trener i 50-årene fra Nittedal dømt for seksuelle overgrep mot en av sine 15-årige utøvere.

Bøe ønsker seg et seminar for idrettsledere, blant annet for å bekjempe rasisme og pedofili innen idrettsorganisasjoner for barn og ungdom. Han ønsker blant annet følgende:

* Holdningskurs for samtlige av landets idrettsledere i regi av NIF.

* Holdningssamarbeid mellom krets og idrettsråd.

* «Verdiseminar» i kommunene for alle klubber og ledere.

I september inviterer Lørenskog Idrettsråd til nettopp et slikt «verdiseminar». Vold, rasisme og seksuell trakassering og skjult homofili står på agendaen. Sterkere fokus fra klubbledere skal luke ut dårlige forbilder.

Foreløpig har et samlet politikerkorps i kommunen gitt grønt lys til å finansiere seminaret, og Vidar Bøe håper nå at samtlige idrettsråd på Romerike velger å følge opp. Skedsmo idrettsråd og leder Robert Spilman tar gjerne opp hansken.

— Dette er en meget, meget interessant tanke. Stygt sagt er idretten et fristed for mange som kan ha skumle intensjoner. Vi er veldig bekymret for hvilke saker som kan dukke opp etter hvert, dersom ikke noe gjøres, sier Spilman.

På årets Idrettsting ble det vedtatt nye barneidrettsbestemmelser. Nytt av året er også idrettsrettigheter for barn.

Når de nye rettighetene, som bygger mye på FNs barnekonvensjon, innføres, vil foreldre og barn ha en mye større mulighet til å kreve ordnede forhold i idrettsklubben. (ANB)