Karanba i Norge

0Shares

Foto: Claludio Castello

Solen titter frem på Ekebergsletta. Lettbeinte ungdommer fra Rios tøffe gater har lekt seg mot et norsk juniorlag på bane 5, og feirer først med en gruppebønn før man slår over til latter og samba.

Laget i hvite og svarte striper heter Karanba og er resultatet av et par års hardt arbeide. Tidligere Lyn-spiller Tommy Nilsen har i den siste tiden hatt et idealistisk prosjekt, hvor målsetningen var å samle unge gutter fra Rios verste slumstrøk og prøve å gi dem et nytt hverdag. Nilsen opprettet fotballskolen i september 2006, så prosjektet er forholdsvis nytt.

– Guttene kommer fra to favelaer i Rio de Janeiro ( favela er det hjemlige navnet på slumstrøkene i Brasils storbyer red.anm) og trener opptil flere ganger på fotballskolen, forteller Nilsen.

Han legger til:
– For meg er det også viktig at de skal utvikles som gode samfunnsborgere. Skolen tilbyr derfor også vanlig undervisning ved siden av treningen, noe som er helt vanlig i det europeiske fotballakademisystemet, fastslår han.

Hvem vet? Kanskje kommer det en eller flere fremtidige gode spillere fra årets utgave av Karanba? Ifølge Nilsen er fotballskolens eksistens uansett veldig relevant for disse ungdommene, som kommer fra svært vanskelige kår.

– Hjemme i Brasil har klubbenes akademier og talentskoler et ganske trangt nåløye og breddesatsing finnes nesten ikke. For ungdommer med bakgrunn fra favela´ene er det vanskelig å satse videre, siden de ofte blir nødt til å jobbe i ung alder. Jeg håper at vi gjennom dette prosjektet kan hjelpe ungommene videre i livet, forklarer han videre.

Når Utrop spør Nilsen om han vil videreutvikle prosjektet, og få med ungdommer fra andre byer svarer han enkelt og greit nei.

– Karanba er først og fremst et sosialt prosjekt for ungdommene fra de minst ressursterke samfunnslagene i Rio de Janeiro. Vi skal hjelpe de som trenger å få veiledning, lære lederskap, lagspill og personlig utvikling. Jeg synes det er viktigst å gi disse ungdommene en verdig fremtid for seg og sine. Får vi ut en stjerne i ny og ne så tar vi det som en ekstrabonus, avrunder Nilsen.