Utviste «en klart diskriminerende oppførsel»

I det som er første del av en lang rekke ulike granskninger rundt ambulanseskandalen, konkluderer Fylkeslegen i Oslo og Akershus med at ambulansearbeiderne utviste «en klart diskriminerende oppførsel, som kan forstås med rasistiske overtoner» da de dro fra den blødende og hardt skadde Ali Farah i Sofienbergparken ettermiddagen mandag 6. august, skriver Dagsavisen.

«Brudd på plikten om å yte øyeblikkelig hjelp», «markant avvik fra faglig standard» og «alvorlig systemsvikt», er kraftsalvene fylkeslege Petter Schou bruker om ambulansearbeidernes håndtering.

– Vi ber Statens helsetilsyn vurdere om det er aktuelt å begjære påtale for de to ambulansesjåførene, sier Schou.

Men Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er ikke ute etter å kappe hodet av ambulansearbeiderne. Hun regner med at de må ta noen konsekvenser senere.

Gangås plasserer ansvaret for ambulanseskandalen på Ullevål universitetssykehus og helseminister Sylvia Brustad og mener det kan være grunnlag for økonomisk kompensasjon til Ali Farah og straffereaksjoner for både ambulansearbeiderne og Ullevål universitetssykehus.

Ambulansesjåfør med fortid i Boot Boys
Da ambulansesjåføren var i begynnelsen av 20-årene vanket han i Boot Boys-miljøet i Hokksund. Det er opplysninger den daværende lederskikkelsen Ole Krogstad i Boot Boys bekrefter overfor VG.

– Dere kan trykke hva dere vil. Hvem jeg har kjent eller vært på fest med gir meg ingen fortid å skrive om. Jeg har kjørt 10000 pasienter uten å få en eneste skriftlig klage. Jeg behandler alle likt, sier ambulansesjåføren til VG.