Første somaliske kvinne i kommunestyre

Saynab Mohamud (V) er klar for kommunestyret i Elverum i Hedmark.  Også Oppland har fått sin første kvinnelige, somaliske kommunestyrerepresentant etter valget. I Søndre Land er Maryann Haji Mohamud valgt inn på fast plass i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

– Jeg tror folk vet litt om ryktet mitt, at jeg har jobbet en tøff kamp mot omskjæring, tvangsekteskap og kvinne-undertrykking, sier Mohamud til Østlendingen.

Mohamud sto som nummer fem på Venstre-lista, men sikret seg partiets tredje plass i kommunestyret på grunn av antallet personstemmer og slengere.

Under stortingsvalgkampen for to år siden var hun politisk rådgiver for Venstre, og er videre en engasjert person både når det gjelder lokal og nasjonal politikk.

Sammen med Kadra Noor sto Saynab fram i TV 2s «Rikets tilstand» i 2000 om de velkjente avsløringene om omkjæring og tvangsekteskap, og satte søkelyset på kjønnslemlestelse.

Saynab Mohamud av en av de fire jentene som fikk Annette Thommessens Minnefonds Hederspris 2003 for sin kamp mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Hege Storhaug som jobbet  som researcher i TV2 under avsløringene i Rikets
Tilstand tok initiativ itl Human Rights Service (HRS) sammen med de tre jentene. Les mer