Minoritetskilder sjikaneres til taushet

0Shares

Bystyrerepresentant Sadi Emeci (SV) i Drammen opplevde å bli utskjelt, fiket til, spyttet etter på gata og sjikanert på det groveste i SMS-er og debattinnlegg på dt.no. Årsaken var et utspill i Drammens Tidende i januar om å bygge moské på en svært sentral og idyllisk holme i Drammenselva, indrefileten blant ledige tomter i byen.

Utspillet førte til et ramaskrik blant etniske nordmenn, fordi DT valgte å kjøre førstesideoppslag der Sadi foreslo at moskeen skulle oppføres på den attraktive holmen.

– Jeg nevnte flere alternative plasseringer i byen. Men avisa valgte altså å fokusere kun på holmen, og tilla meg utsagnet «Bygg moské her». Jeg sa det ikke slik. Det var førstesideoppslaget som var problemet, fortalte Emeci i følge Journalisten.

Gjør mediene seg selv en bjørnetjeneste i jakten på feite oppslag? Slik lød utgangspunktet for debatten på journalist- og redaktørkonferansen Gull&Gråstein. Det var på denne konferansen dette ble tatt opp.

Debattlederen presenterte en rekke ærekrenkende utsagn som fortsatt lå ute på nettet, ni måneder seinere. Eksemplene som kom opp på skjermen over Emecis hode omfattet betegnelser som sotskalle, kjeltring og bedrager, uten at de ansvarlige i dt.no har reagert.

Emeci føler at hans egen ytringsfrihet er begrenset, som følge av de sterke reaksjonene på moskéutspillet.

Samfunnsredaktør i DT Odd Myklebust fastslo at mediene trenger røster som kan representere de store minoritetsgruppene som verken tilhører de sekulære eller religiøse miljøene, men som ofte slites mellom dem.

– De utgjør 80-90 prosent av innbyggerne med innvandrerbakgrunn, men har ikke så markante talspersoner som eksempelvis de religiøse muslimene. DT må fortsette med å rekruttere journalister og skribenter fra disse gruppene, sa Myklebust.