– Avskaffe kyllingfarmene

Nye EU-regler, med hensynet til muslimer og jøder, kan føre til at det nesten 90 år gamle norske forbudet mot slakting av dyr uten bedøvelse blir opphevet, skrev Utrop.

Paragraf 9 i den norske dyrevernloven slår fast at «dyr skal svævast før blodet vert tappa». Det innebærer blant annet et forbud mot kosher-slakting, en rituell slaktemetode som innebærer at dyrene får strupen skåret over og blir tappet for blod, helt uten noen form for bedøvelse.

For at et dyr skal slaktes på islamsk vis, må det være i live når hovedpulsåren kuttes. I dag bedøves kyllingene først før slakting. Allerede i bedøvelsesprosessen dør 1-% av kyllinger, følge tall fra Mattilsynet.

Det er synd å spise kylling fordi den ikke er slaktet på islamsk vis, mener imamer og Islamsk Råd (IRN) Norge er igang med arbeidet for å endre på slaktemetoden. IRN har sammen med over 25 imamer skrevet under på en erklæring om at kyllingene i Norge og Sverige ikke er slaktet på islamsk vis.

– Vi er i forhandlinger med Nortura Elverum og Stjernekylling og forsøker å få til en prosess som vi kan godkjenne som halal. Vi har ikke kommet til veis ende, og tar ikke noe for gitt før vi er helt i boks, sier ¨den omstridte nestleder Asghar Ali i Islamsk Råd Norge. Men majoriteten norske muslimer fortsetter å spise kylling.

Lider
Halalritualer gjør at slaktedyr lider i opptil flere minutter. Der mener dyrevernorganisasjonen Animalia.

Religiøs eller rituell slakting innebærer, når det forutsettes at dyret avlives uten bedøvelse, et soleklart brudd på de mest elementære krav vi setter til dyrevern og respektfull behandling av dyr i forbindelse med slakting, sier leder i Animalia, Ola Nafstad.

– Hvis Animalia virkelig mener noe med dyrevern, er det første de bør gå inn for, å avskaffe kyllingfarmene, sier Asghar Ali.

– I dagens industrielle produksjon klekkes kyllingene ut, er på kyllingfarmen lenge nok til å gi maksimal effekt, og så sendes de rett på slakteriet. Hvis du virkelig mener noe med dyrevern, er det første du bør gjøre, å avskaffe kyllingfarmene. Det dyrevernargumentet holder ikke, sier Asghar Ali til Handelsbladet FK.