Innvandrere får lettere MS

Flere innvandrere får den alvorlige sykdommen multippel sklerose (MS) i Norge. Årsaken kan være mangel på D-vitamin gjennom sollys og kosthold, skriver Dagsavisen.

Forskerne tror det er noe ved miljøet eller kostholdet som gjør at man lettere får MS i Norge enn i land nærmere ekvator. Fra før er det kjent at innvandrere fra Pakistan og India lettere utvikler diabetes når de kommer til Norge. Nå viser det seg også at de kan være mer utsatt for MS. Begge er såkalt autoimmune sykdommer.

– Selv om studien bygger på små tall, ser det ut til at førstegenerasjonsinnvandrere fra Midtøsten og Afrika hyppigere får MS i Norge sammenlignet med om de hadde blitt i hjemlandene. For innvandrere fra Asia øker antallet med MS først blant andregenerasjonsinnvandrere, sier Cathrine Smestad som er forskningsstipendiat ved Ullevål universitetssykehus.

– Hvilke miljøfaktorer som er av betydning er foreløpig ukjent, men det kan skyldes infeksjoner, kosthold og mangel på sollys. Hun sier at man venter at det blir flere som diagnostiseres med MS etter hvert som det blir flere annen- og tredjegenerasjonsinnvandrere i Norge.