– Dette ville ikke skjedd i Norge

0Shares

Islamsk Råd oppfordrer muslimer til å demonstrere på en fredelig måte i forbindelse med polemikken rundt Muhammed-karikaturene i Danmark.

Opptøyene i Danmark oppsto etter at minst elleve danske aviser trykte om igjen de omstridte tegningene av profeten Muhammed for å vise solidaritet mot den drapstruede danske tegneren Kurt Westergaard.

Sultan mener det som skjer i Danmark er en uheldig utvikling og skaper konflikt.

– Dette er ikke formålstjenlig, sier han til Utrop. Sultan mener at det er umulig å svare på hva som hadde skjedd dersom karikaturene hadde blitt trykket i norske aviser.

Konflikten er blitt aktualisert gjennom drapstruslene mot Westergaard. Men norske aviser velger fortsatt å stå på sin beslutning om ikke å publisere tegningen.  

– Det er en fornuftig vurdering og jeg setter pris på at de tar hensyn. Det ligger en hånende element bak det hele som er problematisk for det muslimske miljøet, sier generalsekretæren.

Det pågår en sms-aksjon i de muslimske miljøene hvor det oppfordres til boikott av danske varer. Hva synes du om det?

– Islamsk Råd har lagt ut en pressemelding om dette på sine nettsider. Vi synes at de som driver med dette har rett til det og at det er en akseptabel og demokratisk måte å reagere på, men samtidig kan det ramme en uskyldig tredjepart, noe som er uheldig, sier han.

Ikke ty til vold
Senaid Kobilica, imam og leder for Islamsk Råd i Norge, synes at det er positivt at folk prøver å finne fredelige måter å reagere på, ifølge Aftenbladet.

– Vi i det Islamske Råd sender nå ut meldinger til muslimske ungdommer om at de må oppføre seg eksemplarisk. Selv om man er misfornøyd, må man ikke ty til danske voldelige metoder. Da får man heller forsvare seg gjennom demokratiske virkemidler som debatt og politisk påvirkning, sier Kobilica til Aftenbladet.

Han frykter ikke at norske aviser skal gå til det samme skritt og publisere Muhammed karikaturene.
– Jeg har ingen grunn til å tro at norske redaktører vil gjøre noe slikt, sier han.

Da konflikten rundt den danske tegneren Kurt Westergaards Muhammed-karikatur raste som verst for to år siden, valgte nesten samtlige norske medier å la være å publisere tegningen. Noen aviser hadde publisert den på et tidligere tidspunkt, men da Jyllands-Postens publisering førte til demonstrasjoner og flaggbrenning i mange islamske land, valgte alle toneangivende norske medier å ligge lavt, ifølge journalisten.no.