Gjør seg uattraktive for asylsøkere

0Shares

Norge har ikke hatt større pågang av asylsøkere siden 2003, da landet mottok 17 000 asylsøkere, skriver aftenposten.no. I de første to måneder av 2008 har det kommet dobbelt så mange asylsøkere til Norge som i tilsvarende periode i fjor.

Generalsekretær i Norsk organsisasjon for asylsøkere (NOAS), Morten Tjessem, mener at pågangen av asylsøkere i europeiske land har blitt så stor at en rekke land har strammet inn lovverket for å framstå som mindre attraktive for eventuelle asylsøkere. Skandinavia er intet unntak.

– Sverige har strammet noe inn, derfor velger flere å reise til Norge, forklarer Tjessem.

Færre en tidligere
Likevel mener han at i 2008 kommer det trolig bare halvparten så mange asylsøkere som for fem år siden.

– Man håndterte den store pågangen av asylsøkere den gangen, så det må jo kunne gå an å håndtere det nå også, sier Tjessem til utrop.no.

Enslige irakske menn utgjør den største gruppen av asylsøkere til Norge. Ifølge Kripos får 80-90 prosent av alle asylsøkere hjelp av et smuglernettverk.

Ikke bare menneskesmugling
– Det er riktig at de som søker asyl ikke har andre muligheter til å komme seg til andre land enn gjennom menneskesmuglere, men økningen av asylsøkere til Norge skyldes ikke menneskesmugling. Årsaken til det er konfliktene som har oppstått ute i verden, mener Tjessem.

NOAS’ generalsekretær forteller at mange som søker asyl velger Norge på grunn av landets gode rykte.

– Norge har markedsført seg som et land som er opptatt av menneskerettigheter og er en rik og velfungerende velferdsstat, sier han.