Rekordmange asylsøkere i 2008

Utelendingsdirektoratet (UDI) regner med at 2008 blir rekordår for antall asylsøkere og flyktninger til Norge.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

UDI regner med en økning på anslagsvis 60 prosent i forhold til 2007.  Dette tilsvarer rundt 10.500 asylsøkere i år.

Ifølge direktoratet kommer det over 30 personer til Norge hver dag. De fleste av de som søker asyl i Norge kommer fra krigherjete områder. De flykter fra konflikter i land som Irak, Eritrea og Serbia.

UDI forventer at flere kommuner vil søke om å åpne nye asylmottak.

–Vet dere hvor mange kommuner som har søkt om dette?
–Det er avhengig av hvor mange som har tenkt å søke på våre utlyste annonser. Det konkurreres i hvem som har det beste tilbudet og som møter våre kriterier som beliggenhet, kompetanse, pris og boligtilbud, sier direktør i UDIs Region Nord, Bjørn Fridfeldt.

Avhengig av statlig støtte
Kommunene selv vurderer om de har nok kapasitet til å ta imot asylsøkere ut i fra deres økonomiske tilstand. Fridfeldt sier at sammen med Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) jobber UDI nå med å få i stand nye mottak og departementet bistår med statlig støtte.

 – Vi samarbeider med AID, og det finnes muligheter for å søke om midler for dem som ønsker å drive et mottak. Vi må fortløpende få de midlene som må til for å opprette og drive et mottak, sier Fridfeldt.

Kritisk til asylmottak
Frp-politiker i Nord-Odal kommunestyre, Knut Hageberg, er skeptisk til opprettelsen av nye asylmottak i et lokalt samfunn som fra før sliter økonomisk, og ser heller at kommunene jobber for å forbedre integreringsmuligheter.

 – Vi kan ikke ta imot flere og flere asylsøkere og flyktninger før vi har endret på den politikken som drives i Norge i dag. Vi må få først integrere de som alt er her på en forsvarlig måte, sier Hageberg.

 Speiler ikke verdensbildet
– Flyktninghjelpen lager ingen egne prognoser for asylsøkere til Norge eller noen ekstern vurdering av UDIs prognoser. Generelt har vi imidlertid erfart at UDIs prognoser er ganske gode, sier presserådgiver i flyktninghjelpen, Eli Wærum Rognerud til Utrop.

Rognerud mener at antallet asylsøkere i Norge i svært liten grad speiler verdens kriser eller fluktbildet i verden generelt.

 –Tallet på flyktninger og internt fordrevne går opp, mens tallet på asylsøkere til Vesten faktisk synker. Mellom 2001-2006 falt tallet på asylsøkere til verdens industriland med 50 prosent, sier Rognerud.