–Al-Shabaab er en terrororganisasjon

Den amerikanske Utenriksdepartmentet har betegnet den somaliske gruppen Al-Shabaab som en terrororganisasjon. USA vil blokkere alt av støttemidler til gruppen flere norsk-somaliere har kalt «frihetskjempere».
Miguel Carazo
Latest posts by Miguel Carazo (see all)

Al-Shabaab er en voldelig og brutal ekstremistisk gruppe. Noen av dens medlemmer er knyttet til al-Qaida, heter det i en pressemelding den amerikanske utenriksdepartmentet offentliggjorde onsdag.

I Norge har Al-Shabaab skapt store overskrifter de siste ukene, etter at det ble kjent at mange somaliere bosatt i Norge sender penger til organisasjonen gjennom den omstridte overføringssystemet Hawala. Somalierne begrunner dette med at Al-Shabaab fører en «frigjøringskamp» mot etiopisk okkupasjon.Sterk uenighet i Norge
28. februar ble tre somaliere arrestert i Oslo, og en av dem formelt siktet noen dager senere, for ifølge norske myndigheter å ha finansiert terrorvirksomhet i utlandet ved å sende penger blant annet til Somalia. Ytterligere tre personer ble også arrestert i Stockholm.

Det somaliske miljøet i Oslo reagerte sterkt på disse arrestasjonene. 7. mars demonstrerte rundt 500 somaliere blant annet mot politiets påstander om at Al-Shabaab er en terrororganisasjon. Likevel er Politiets Sikkerthetstjeneste (PST) ikke i tvil om at organisasjonens aksjonsformer er «uakseptable».

– De angriper sivile med terrorvirkemidler som granater og selvmordsbombere. Å støtte en slik organisasjon er nærmest medvirkning til drap. Derfor kan vi ikke tolerere at noen sender penger til organisasjonen i Somalia, sa PST sjefen Jørn Holme til NRK.

Bør isoleres
Den amerikanske utenriksdepartmentet er heller ikke i tvil om at Al-Shabaab bør isoleres.

Al-Shabaab har brukt trusler og vold til å undergrave den somaliske regjeringens, og har truet sivile aktivister som jobber for fred gjennom politisk dialog og forsoning, står det i pressemeldingen fra den amerikansk UD.