Valgte anonymisering, ikke kvotering

SV-representant Ivar Johansen i Oslo har foreslått økt kommunal rekruttering av minoriteter gjennom kvotering. Frp er imot, og det ble Høyres alternative forslag fra Mertefe Balinlioglu (bildet) om anonyme jobbsøknader som vant fram.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Uenigheten blant Oslo kommunes politikere viste seg tydelig etter et privat forslag fra Ivar Johansens (SV) om at kommunen bør utarbeide planer med tanke på rekruttering av flere personer med etnisk minoritetsbakgrunn til høyere og ledende stillinger i kommunen, samt et forsøksprosjekt med moderat kvotering av personer med ikke-vestlig bakgrunn.

Johansens private forslag ble nedstemt i komiteen, men et alternativ forslag fra Høyre der byrådet bes igangsette et forsøk hvor jobbsøknader anonymiseres fikk komiteens flertall.

Rekruttering gir meningsforskjeller
Flertallet i kommiteen, altså medlemmer i Ap og SV hevder at ikke-vestlige minoriteter har en unik kompetanse gjennom å kjenne to eller flere språk og kulturer, og at dette er en type kompetanse som igjen kan styrke kommunens evne til å yte bedre på akkurat slike områder.

Komitéens mindretall, fra henholdsvis Høyre og Venstre viser til handlingsplanen vedtatt i 2001, som skal evalueres i løpet av våren. Begge partier vil helst fokusere på balansen mellom særkompetanse og relevant arbeidserfaring og utdanning og avviser bruk av moderat kvotering. Frps representant uttalte seg i tråd med sin partilinje helt imot alle former for rekruttering og kvotering.

Ønsker diskusjon
Utrop kom i kontakt med en ganske opptatt Ivar Johansen, som akkurat var på vei til bystyremøtet.

– Vi får vel se an på hva vi klarer å oppnå i dag. I fall vi skulle bli fullstendig nedstemt, så vil jeg støtte Høyres sitt forslag for å få gjennomslag for ihvertfall noen av mine og SVs synspunkter, sa Johansen.

Han sier det ville vært mer enn greit å få til en skikkelig diskusjon i noe såpass viktig for bystyrets rødgrønne blokk.

– Jeg er klar for en ny forslagsrunde. Sted og tid kan jeg ikke si, først må SV gjøre en sluttevaluering før vi kan gå videre og eventuelt revidere forslaget.


Får gjennomslag utover kommunegrensen
Utrop snakket også med representant i Oslo Høyre, Mertefe Balinlioglu. Han er primus motor bak forslaget om anonyme jobbsøknader, som kommunen praktisk talt har vedtatt 100%, og vil begynne med en prøveordning.

– Resultatet er viktigst. Hvis ting går bra, vil Høyre og jeg gå inn for å få forslaget til å gjelde på kommunalt så vel som regionalt og nasjonalt nivå, sier han veldig entusiastisk.

Notodden kommune har allerede vedtatt å innføre “Mertefe-ordningen”, noe han selvsagt synes er gledelig.

Har du forståelse for skeptikernes synspunkter?

– For å si det slik: Jeg vet at forslaget mitt ikke er 100% perfekt, men utifra hva jeg har fått av folks inntrykk, virker det som om dette vil hjelpe langt mer enn moderat kvotering. Spesielt andregenerasjons- og yngre innvandrere, som sikter på en høyere utdannelse og yrkeskarriere vil slike anonyme søknader være behjelpelig i forhold til fordomsfulle arbeidsgivere. SVs forslag om moderat kvotering er i en slik sammenheng velment og en god idé, men kanskje ikke så effektiv når vi faktisk skal bekjempe slike holdninger som stenger minoritetene ute, kommenterte han til slutt.