– Vil ikke anonymisere arbeidssøkere

Utrop skrev tidligere om Tor André Ljosland (KrF) som vil anonymisere arbeidssøkere ved å gi dem ID-nummer. Bjarne Håkon Hanssen sier han ikke ønsker å satse på dette forslaget.
Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

Ljosland begrunnet sitt forslag med at dette vil føre til mindre diskriminering og at flere innvandrere blir innkalt til jobbintervju. Hanssen er er ikke helt enig.

 – Jeg mener at anonymisering av jobbsøknader kan ha begrenset effekt fordi andre elementer i søknaden, som CVen, vitnemål og attester kan indikere nasjonal opprinnelse, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på e-post til Utrop.

Jobbintervju gir gode muligheter
Hanssen sier at anonymisering av jobbsøknader ikke er blant tiltakene som regjeringen har valgt å satse på.

– En slik ordning vil for eksempel undergrave formålet med gjeldende pålegg om å innkalle minst én person med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn til intervju, forutsatt at søkeren er kvalifisert for stillingen, sier ministeren. Han viser også til en kartlegging fra 2006, der 22 prosent av personene med innvandrerbakgrunn som var inne til intervju fikk stillingen.

– Dette viser at jobbintervjuer gir personer med innvandrerbakgrunn anledning til å vise sine kvalifikasjoner og kompetanse, og gir dem gode muligheter til å få den aktuelle stillingen.

Ulike måter å rekruttere på
Hanssen mener det er ulike måter å nå målet om økt rekruttering til arbeidslivet av personer med innvandrerbakgrunn. Videre sier han at å inkludere personer med innvandrerbakgrunn i arbeidslivet er en prioritert oppgave.

– Regjeringen har valgt å satse på tiltak som har til hensikt å bevisstgjøre arbeidsgivere når det gjelder hvilken ressurs innvandrerbefolkningen er på arbeidsmarkedet. Tiltak i denne sammenheng er en toårig forsøksordning, som ble iverksatt fra og med 2008, med moderat kvotering av personer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn til 12 statlige virksomheter, sier han.

Hanssen legger til at regjeringen har pålagt alle virksomheter innenfor det statlige forvaltningsområdet og helseforetakene, ut fra tilstand og egne forutsetninger, å sette mål og utarbeide planer for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn.

Tatt opp spørsmålet med toppledere
– Jeg og statssekretærene i mitt departement har tatt opp spørsmålet om rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn med partene i arbeidslivet, med topplederne i de 16 største bedriftene i Norge, samt med ledere i kommunene, sier Hanssen. Han viser også til at regjeringen  i forbindelse med handlingsplanen for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen i 2007 har lagt inn om lag 165 mill. kr til arbeidsrettet innsats overfor innvandrere. Denne innsatsen er videreført i 2008.