Ønsker å bli ferdig med barneombud-saken

Etter at nye opplysninger kom Dagbladet i hende gjennom et konfidensielt notat til Statsministerens kontor (SMK) gikk Manuela Ramin-Osmundsen ut i pressen og hevdet at det som har kommet fram i avisen ikke gir hele bildet av saken.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Det var Osmundsens tidligere venninne Anne Lise Ryel som hadde skrevet notatet, et notat hun selv hevder aldri var ment for offentligheten. Her poengterte hun at Ramin-Osmundsen hele veien  visste hva hun holdt på med og at hun med overlegg unngikk å fortelle hele sannheten og løy til både Stortinget og regjeringssjefen, Jens Stoltenberg.

I notatet fremkommer det en rekke telefonsamtaler og sms’er som ble utvekslet mellom Ryel, Ramin-Osmundsen og Ida Hjort Kraby. I en telefonsamtale med Ramin-Osmundsen den 13. februar innser Ryel i følge det hun selv husker at statsråden ikke har fortalt Stoltenberg og pressen om samtalen de hadde hatt sammen om status på Hjort Krabys søknad til stillingen som barnombud under en kjøretur etter middagen med jusjentene i deres uformelle nettverk.

Videre i den samme samtalen oppfattet Ryel det slik at hun av Ramin-Osmundsen ble oppfordret til å tie om pressen skulle spørre henne om den kvelden, det samme skulle Ryel formidle videre til Kraby.

Ryel sier at hun under en samtale med Statsministerens stabssjef, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, den 14. og 15. februar fortalte at Ramin-Osmundsen hadde oppfordret Hjort Kraby til å søke på stillingen før fristen gikk ut høsten 2007.

Dette tilbakeviser den avgåtte statsråden på det sterkeste, noe hun får støtte fra Hjort Kraby om.

– Jeg oppfordret ikke Kraby til å søke på stillingen som barneombud. Hun ble vurdert og innstilt som nummer én til jobben av embedsverket i departementet, og mitt valg fikk tilslutning i regjeringen, skriver Ramin-Osmundsen i en pressemelding.

Beklager utilstrkkelig informasjon til Stoltenberg

I egen pressemelding sier Kraby:

– Som tidligere opplyst har jeg aldri oppfattet det slik at statsråd Ramin-Osmundsen har bedt meg søke stillingen.

I pressemeldingen som ble sendt onsdag 2.4. som en respons på Ryels notat, tar Ramin-Osmundsen selvkritikk og sier at det hun gjorde uten tvil var feil og at konsekvensen ble at hun måtte gå av som statsråd. Samtidig benytter hun anledningen til å beklage.

–Jeg beklager at jeg ikke ga tilstrekkelig informasjon til Statsministeren i forbindelse med tilsettelsen av det nye barneombudet, skriver hun i pressemeldingen.

Ramin-Osmundsen fastholder at den viktigste samtalen hun hadde med Ryel på sitt kontor den 4. februar er utelatt i Ryels notat. Slik hun oppfattet det skulle Ryel først og fremst snakke om sine fremtidige politiske muligheter i Ap.

– Hun ba meg videreformidle hennes interesse til andre i regjeringsapparatet, skriver Ramin-Osmundsen videre.

På sin side sier Ramin-Osmundsen at hun anser saken å være over og vil videre med sitt liv. Ryel på sin side sier hun beklager at saken kom pressen og offentlighet for øre.

–Jeg ønsker ro rundt saken av hensyn til mine barn, og har ikke behov til å gå i en polemikk om detaljer. Nå ønsker jeg å bli ferdig med saken og komme meg videre, sa Ramin-Osmundsen til Dagbladet dagen etter at saken ble kjent.

–Dette dokumentet var overhodet ikke ment for allmennheten og jeg beklager veldig at det kommer ut, sa Ryel til avisen.